Apple are un acord cu dezvoltatori de aplicatii pentru iOS, privind accesul acestora la unele date despre utilizatori.
Conform contractului dintre cele doua parti, dezvoltatorii de aplicatii vor avea acces la cartografierea vizuala pe care Face ID, sistemul de recunoastere faciala de pe iPhone X, il realizeaza pentru a facilita autentificarea utilizatorilor.
Dezvoltatorii nu vor primi si reprezentarea matematica in care Face ID transforma aceasta cartografiere si care este folosita pentru deblocarea telefonului. Aceasta informatie, conform celor de la Apple, este stocata exclusiv pe telefon si este criptata.
O parte a expertilor in securitate cibernetica se arata ingrijorati de informatiile pe care Apple le transmite dezvoltatorilor si, coincidenta sau nu, acestia isi exprima aceasta ingrijorare chiar in preajma lansarii noului iPhone X.
Insa, dincolo de deblocarea telefonului pe baza recunoasterii faciale, Face ID, ca si inaintasul sau Touch ID, care lucra cu amprente, va putea fi folosit si pentru a dobandi accesul la anumite aplicatii, precum cele de banking sau orice aplicatii care stocheaza date sensibile.
Pentru ca o aplicatie sa ofere utilizatorul optiunea autentificarii cu Face ID, aceasta are nevoie de cartografierea vizuala inregistrata de acest sistem. Cu alte cuvinte, nu este nimic anormal in faptul ca aceste informatii ajung la dezvoltatori. Fara ele, autentificare faciala pentru accesarea anumitor aplicatii nu ar fi posibila.
Suspiciunile isi au rostul in ceea ce priveste buna credinta a dezvoltatorilor, nu a faptului ca Apple ofera acces la aceste date. Apple interzice dezvoltatorilor sa creeze profiluri de utilizatori pe baza acestor date, precum si transmiterea lor mai departe catre companii de marketing si advertising sau brokeri de date.
Incalcarea acestor reguli este pedepsita de Apple cu eliminarea aplicatiilor din App Store. Insa, pentru ca acest lucru sa se intample, cei care incalca regulile trebuie si prinsi, lucru pentru care nu exista o garantie intotdeauna.
De aceea, vor exista intotdeauna suspiciuni pe acest subiect. Unii experti considera ca din acest moment incepe “epoca de aur” a recunoasterii faciale in masa, care poate fi folosita in orice scop doresc autoritatile statale si institutiile care vor dobandi aceste date.
Sursa: News.ro