În acest fel, gigantul american face în pas înainte spre dezvoltarea propriilor sale microcipuri.

Update 26 iulie

În urma tranzacției, Intel poate să producă de acum doar modemuri care nu sunt pentru smartphone. Asta înseamnă ca va putea fabrica în continuare modemuri pentru PC-uri, laptopuri, echipamente industriale și mașini autonome.

Apple primește automat accces la echipamentele și tehnologia Intel și preia totodată aproximativ 2.200 de angajați. Compania deține acum peste 17.000 de brevete în tehnologie wireless, inclusiv unele pentru modemuri și comunicații celulare.

În acest fel, gigantul american devine un jucător foarte puternic și influent în negocierile care vor urma referitor la implementarea noii tehnologii 5G, discuții la care vor lua parte și marii producători de echipamente precum Huawei.

Modemurile sunt microcipuri care conectează dispozitivele (tablete, telefoane etc) la rețelele de date wireless, iar până acum Apple se baza pe furnizori externi pentru aceste piese. În schimb, marii săi rivali, Samsung și Huawei, își produc deja singuri aceste componente, prin urmare erau în avantaj.

Desigur, până când Apple va ajunge să-și producă singur modemurile va mai trece ceva timp. Conform unei surse anonime, primul iPhone cu 5G de anul viitor va avea modem produs de Qualcomm, însă începând cu anul 2021, Apple va folosi probabil pe iPhone propriile sale modemuri 5G.


Până în luna aprilie a acestui an, compania Apple era angrenată într-o adevărată luptă cu cei de la Qualcomm, care nu voiau să-i vândă modemuri 5G, iar gigantul se baza pe Intel, care a furnizat modemurile 4G LTE pentru iPhone-urile din 2018.

Întrebarea era dacă Intel putea să livreze la timp și varianta lor 5G, pentru a le putea încorpora în smartphone-urile Apple din 2020. Pe 7 aprilie, Intel a transmis că va putea furniza la timp componentele, în așa fel încât primul iPhone 5G să fie lansat anul viitor.

La doar nouă zile, însă, a fost făcut un anunț incredibil: Apple a convenit cu cei de la Qualcomm să plătească o sumă (care nu a fost confirmată oficial, dar informațiile sugereză că ar fi vorba despre 4,5 miliarde de dolari) pentru a primi o licență de șase ani, cu posibilitatea prelungirii cu încă doi, și pentru încheierea unei înțelegeri referitoare la furnizarea de cipuri.

În aceeași zi, Intel a anunțat că iese din afacerea cu modemuri 5G pentru telefoane. Mai mult, de curând au apărut zvonuri referitoare la intenția Apple de-a cumpăra divizia de de modemuri a Intel, achiziție care ar duce-o aproape de scopul realizării propriilor componente 5G.

Relatările din Wall Street Journal arată că discuțiile dintre Apple și Intel au ajuns în punctul în care sunt catalogate drept „avansate”. Înțelegerea, estimată la cel puțin un miliard de dolari, ar putea fi anunțată oficial săptămâna viitoare.

Achiziția ar fi una foarte importantă, dat fiind faptul că, de obicei, Apple nu realizează tranzacții de un asemenea calibru. Totuși, chiar și după această investiție, va dura cel mai probabil până în 2022 sau 2023 până când compania Apple se va putea descurca singură din acest punct de vedere.

De-a lungul timpului, Apple a angajat ingineri, inclusiv unii veniți de la Intel și plănuiește să deschidă un birou cu 1200 de angajați în San Diego.

Dacă se va ajunge la o înțelegere, Intel va scăpa de o afacere care îi aducea pierderi anuale de un miliard de dolari și, din moment ce nu va mai produce modemuri pentru telefoane, se va putea concentra pe producția lor pentru alte dispozitive.

Între timp, Apple urmărește să internalizeze cât de multe etape din lanțul de producție. În ultimul an a cheltuit 600 de milioane de dolari pentru a cumpăra echipamente Dialog Semiconductors și a angajat personal care să înceapă să realizeze intern componentele pe care gigantul le achiziționa de la Dialog, scriu jurnaliștii de la Phone Arena.

Foto: Phone Arena
 

Share articol: