Norul de cenusa a afectat activitatea fabricii Nokia de la Jucu, iar, marti, angajatii sectiei din departamentul asamblare nu au lucrat pret de cateva ore bune, din cauza ca nu aveau piese de schimb, a declarat pentru incont.ro Cristian Copil, presedintele Sindicatului Liber Nokia Romania.
Practic, avioanele au circulat mult mai putin, iar multe aeroporturi au fost inchise si astfel materialele pentru asamblarea cunoscutelor telefoane mobile nu au mai sosit la timp!
Potrivit liderului de sindicat, lucrul ar urma sa se reia in seara de marti, in jurul orei 19:00.
"Impactul inchiderii transportului aerian de marfuri a fost relativ mic pana acum in cadrul Nokia, inclusiv pentru fabrica din Jucu, dar bineinteles ca monitorizam situatia indeaproape”, a confirmat si Monica Alb, director de comunicare al Nokia Romania.
Concernul finlandez Nokia a asamblat, pe 17 ianuarie 2008, la fabrica din comuna clujeana Jucu primul telefon, in cadrul unui test.
Demararea productiei a condus la o explozie a afacerilor Nokia in Romania: de la 7 milioane de euro in 2007 la aproape o jumatate de miliard de euro in 2008. De altfel, Nokia este telefonul mobil preferat de romani.
Haosul din aeroporturi a continuat si marti si nu toate zborurile s-au reluat. In disperare de cauza, unii au luat deja taxiul pentru 3.500 de kilometri din Croatia pana la Londra.
In momentul de varf al blocajului aerian, 313 aeroporturi au fost inchise si au pierdut zborurile peste 10 milioane de pasageri.
Cum s-a dezvoltat afacerea din Romania a producatorului finlandez de telefoane
Primul model realizat la Jucu la inaugurarea fabricii pe 11 februarie 2008 a fost Nokia 1200. In trei luni de la deschidere, fabrica asamblase deja un milion de telefoane mobile.
Deschiderea fabricii de la Jucu a coincis cu protestele celor 2.300 de angajati ai Nokia din fabrica de la Bochum din Germania, pe care conducerea companiei a inchis-o pentru a reloca productia in Romania.
Cu timpul, gama de telefoane mobile asamblate la Jucu a crescut si, daca la inceput, dispozitivele mobile produse erau dintre cele mai ieftine, intre timp, s-a trecut la segmentul mediu, precum Nokia 6300, dar si Cayman (2600c).
Pe langa Nokia 1.200, la inceput se fabricau si modele precum Nokia 1650, Nokia 1208, Nokia 1209, Nokia 2600 Classic, Nokia 2630.
Nokia a investit in fabrica din judetul Cluj peste 60 de milioane de euro. Cifra de afaceri a fost de 455,6 milioane de euro in 2008 si de 6,6 milioane euro in 2007.
Potrivit Ziarului Financiar, de la inceputul lui ianuarie 2010, primele telefoane mobile Nokia cu eticheta "Made in Romania" au inceput sa fie disponibile in ofertele de sarbatori ale operatorilor locali de comunicatii mobile.
Unul dintre telefoanele asamblate in fabrica de la Jucu care poate fi cumparat si de la operatorii telecom locali este si Nokia 5.000, un mobil cu camera foto, radio si ecran color care costa aproximativ 80 de euro.
Nokia este cea mai importanta marca de telefoane mobile din lume.