Pune-ti obligatoriu antivirus pe telefon, daca nu vrei sa ai probleme
Numarul telefoanelor mobile afectate de amenintari informatice a crescut cu 614% in martie 2013 fata de luna similara a anului precedent. Atacatorii folosesc ca arme de la simpla escrocherie comercială pana la spionajul industrial, anunta un studiu realizat de Juniper si citat de Mediafax.
Sistemul de operare Android, produs de Google, este cel mai expus acestor atacuri informatice. 92% din probleme au fost descoperite la acesta. Cifra se explica prin dominatia mondiala a sistemului de operare Android, care ocupa aproximativ trei sferturi din piata, la nivel mondial. Dar, apreciaza Karim Toubba, de la Juniper, "toate sistemele de operare au propriile vulnerabilitati".
Primul tip de atacuri consta in mesaje comerciale trimise pentru a propune un serviciu fals, prin care se cere o plata modica, de 10 sau 50 de centi, de exmplu. In general, utilizatorii constientizeaza atacul abia dupa ce observa cativa centi in plus pe factura.
Atacurile cibernetice "pot sa nu lase urme", explica Toubba, fiindca numerele utilizate sunt inchise imediat dupa incasarea banilor, in doar cateva zile. Adeseori, aceasta se prezinta sub forma unui SMS sau unor email-uri care propun actualizarea unui program sau unei aplicatii. Majoritatea atacurilor sunt initiate din Rusia sau China.
Juniper observa, de asemenea, dezvoltarea unor atacuri mai sofisticate, precum piratarea unor date ale companiilor sau guvernamentale. "Ei (piratii) pot utiliza aparatul ca un dispozitiv de recunoastere inainte sa mearga mai departe in reteaua unei intreprinderi", explica Toubba, notand ca numerosi salariati au acces la serverul de la serviciu prin intermediul telefonului personal.
Juniper afirma ca a observat "mai multe atacuri (impotriva smartphone-urilor) putand fi utilizate pentru a fura informatii sensibile de la intreprinderi sau pentru a lansa o infiltrare mai larga".
Aceasta tendinta ar urma sa creasca in mod "exponential in anii viitori", avertizeaza raportul.