Cum vor arata telefoanele mobile in 30 de ani?

Australienii de la News.com.au au facut un exercitiu de imaginatie in ceea ce priveste viitorul telefoanelor mobile. Au trecut 30 de ani de la primul telefon mobil, iar ultimii ani au insemna un salt imens, telefoanele devenind niste super-calculatoare slim cu care poti face aproape orice.

Cum noua generatie si cea care urmeaza dupa aceasta sunt deja pregatite de ingineri si cercetatori in laboratoare hi-tech, viitorul poate surprinde. Iata cum ar putea sa evolueze:

In 1-2 ani

Telefoanele mobile erau mai urate in urma cu cativa ani, insa putea sa reziste o perioada destul de lunga. In perioada recenta, s-a sacrificat acest lucru pentru frumusete dar in viitorul apropiat vom vedea o reaparitie a telefoanelor indestructibile. Cele rezistente la apa se dovedesc a fi extrem de atractive, utilizatorii cerand ca telefoanele sa fie alcatuite din materiale mai dure si rezistente. Producatorii cauta sa foloseasca materiale care nu se zgarie si display ce nu poate fi spart, precum si metal lichid pentru carcase, acesta fiind cu adevarat indestructibil deorece revine la forma initiala dupa ce este lovit.

Telefoanele modulare vor lovi piata - asta insemnand ca vor putea consumatorii sa aleaga functiile pe care le doresc. Exista deja un proiect de acest gen in desfasurare, iar utilizatorii vor dori sa aiba un telefon creat exact dupa nevoile lor.



In 3-5 ani

Cum ecranele telefoanelor devin din ce in ce mai mare iar utilizatorii petrec din ce in ce mai mult timp pe aceste device-uri asteptati-va la rezolutii super-high, display-ul ca la cinematograf. Smartphone-urilor vor avea ecrane full 4K (adica de 4 ori rezolutia HD)

Nebunia vizuala abia incepe sa ajunga la consumatori in acest moment, insa producatorii de telefoane mobile deja o tintesc pentru gadgeturile care intra in buzunar. Probabil ca marimea display-ului nu va mai creste.

Daca in acest moment viteza 4G vi se pare rapida, in cativa ani se va trece la un alt nivel. Urmatoarea generatie de retea wireless pentru mobil poate fi suficient de rapida pentru a downloada un film HD in 30 de secunde. Asta inseamna si ca spatiul de stocare va fi irelevant avand in vedere ca orice fisier va putea fi accesat din cloud in cateva clipe. Infrastructura acestei tehnologii se estimeaza ca va fi finalizata pana in 2020.

Camera smartphone-urilor va evolua pentru a face mult mai mult decat selfie-uri. Tehnologia 3D ce foloseste lentile cu unghi larg si senzor va putea sa creeze o harta a locului unde te aflii, asta insemnand ca vei putea chiar sa intri in fotografiile tale. Camerele telefonului vor intelege si procesa spatiul din jurul tau si il vor remodala intr-o imagine 3D. Tehnologia este in acest moment testata si un sistem mai mare este numit Matterport, care a lucrat cu senzorul Microsoft Kinect.

In 6-10 ani

Fabulosul mobil ce se indoaie este o tinta veche, insa o descoperire recenta, si anume un material foarte subtire, foarte rezistent numit Grafen, va face ca acest telefon sa nu mai fie doar un concept. Deja exista telefoane pe piata ce se pot indoi usor si am vazut producatorii laudandu-se cu display-uri flexibile, dar in 10 ani am putea sa vedem telefoane care isi schimba forma pentru a se plia nevoilor noastre. Nu va exista nevoia de a avea si o tableta, si un telefon sau sa te decizi ce dimensiune vrei sa aiba telefonul. Imaginati-va un ecran care poate fi marit sau micsorat in functie de dorinta utilizatorului. Este un lucru cunoscut ca producatorii de telefoane incearca sa transforme in realitate un asemenea ecran iar Human Media Lab de la Universitatea Queen din Canada a reusit deja sa produca o forma primitiva.

Bateriile sunt o mare problema in acest moment, insa dorinta tuturor ca acest lucru sa se schimbe va duce la inventarea unui device ce va putea functiona 20 de ani fara sa mai fie incarcat. O echipa de la Univeristatea Nanyang Technological din Singapore a dezvoltat un gel din dioxid de titan ce poate sa aiba ioni de lithium in nanostructura sa. Cu alte cuvinte, este extrem de eficient in a mentine incarcarea. Exista si alte alternative - o echipa din Coreea incearca sa dezvolte o tehnologie care va permite caldurii corpului nostru sa se transforme in electricitate capabila sa incarce telefonul mobil, iar cercetatorii din Canada au dezvoltat un tatuaj care genereaza electricitate din propria noastra transpiratie.

In 10-15 ani

In filmele science-fiction am tot vazut display-uri cu holograme ce se ridica deasupra telefonului. Nu se inseala acestea. Un ecran 3D materializat deasupra telefonului pe care il putem manipula cum ne dorim este deja in faza de dezvoltare la start-up-ul Ostendo Technologies. Al lor "Quantum Photonic Imager" este un proiector minuscul care poate crea o imagine cu o rezolutie mare asa cum am vazut in filmul Iron Man. In 10 ani, tehnologia va fi finisata. Am putea sa vedem sportul chiar in fata noastra, sa vedem hartile intr-un alt mod iar jocurile vor fi la cu totul alt nivel. Tinder va fi si el foarte interesant :)

Device-urile ce pot fi purtate deja incearca sa micsoreze necesitatea de a avea un smartphone si in cativa ani acestea ar putea sa dispara complet. Asa cum smartphone-urile au facut ca alte lucruri sa dispara precum mp3-ul, portofelele si altele. Noile ceasuri ce pot fi utilizate prin comanda vocala si ochelarii inteligenti vor deveni principalul mod de comunicare.

In 20-30 de ani

Peste 2 decenii vom rade cand ne vom aminti cum aratau smartphone-urile si cum era sa lucram pe ele. Depasind faza device-urilor ce pot fi purtate, lentilele inteligente ar putea sa ofere o experienta total noua, oferind mesaje, cautari web, directii si clipuri chiar in fata ochilor nostri. O lentila cu circuit basic al calculatoarelor este in acest moment testata, continand senzori ce ii alerteaza pe bolnavii de diabet cand nivelul de glucoza e la cote periculoase. Cu nanotehnologia avand potentialul de a construi roboti de marimea unor celule, prospectul dezvoltarii unor componente de calculator suficient de mici pentru a incapea pe o lentila de contact reprezinta o posibilitate mare.

De asemenea, dezvoltarea inteligentei artificiale va continua. Cum asistentii personali devin din ce in ce mai intuitivi, lucrurile vor evolua. Filmul Her arata excelent cum un sistem de operare poate evolua pana la punctul la care vei putea conversa liber cu un sistem de operare. Nu il vei mai intreba doar daca va ploua, vei putea avea o conversatie despre starea vremii. Un computer deja a reusit sa domine show-ul Jeopardy oferind raspunsuri complexe si umane la intrebari. Poate pe unii acest lucru ii va speria insa inteligenta artificiala va fi din ce in ce mai importanta.

Share articol: