BlackBerry, candva liderul pietei smartphone-urilor, se va delista de la bursa si va fi preluata, pentru 4,7 miliarde de dolari, de un consortiu condus de grupul canadian de asigurari Fairfax Financial Holdings, cel mai mare actionar al companiei.
Consortiul a oferit un pret de 9 dolari pe actiune, cu 3,1% peste cotatia bursiera a BlackBerry de la finalul sedintei de vineri, potrivit Bloomberg.
Compania canadiana a anuntat vineri ca a acumulat un stoc de smartphone-uri nevandute in valoare de aproape 1 miliard de dolari si ca va concedia 4.500 de angajati, reprezentand 40% din personal. BlackBerry a precizat ca anticipeaza cele mai slabe rezultate finaniare din ultimii 6 ani.
Investitorii cauta finantare pentru preluarea producatorului de telefoane si negocierile continua, iar tranzactia depinde inca de procesul de due diligence.
Acordul preliminar, anuntat luni seara, vine dupa mai multi ani de declin pentru BlackBerry. Fostul lider al pietei smartphone-urilor, a carui valoare de piata depasea 80 miliarde de dolari in 2008, nu a reusit sa tina pasul cu ascensiunea rapida a Apple, Google si Samsung, iar ultima incercare a companiei de a reveni in competitie, cu un nou sistem de operare si smartphone-uri adaptate cerintelor consumatorilor, a esuat.
Consortiul condus de Fairfax va evalua in urmatoarele sase saptamani situatia financiara si operationala a companiei. Intre timp, directorul general al BlackBerry, Thorsten Heins, va analiza impreuna cu o comisie interna daca mai exista alte optiuni pentru supravietuirea companiei.
Componenta consortiului nu este cunoscuta in prezent, in principal deoarece s-ar putea modifica semnificativ odata cu atragerea de finantare pentru tranzactie.
Fairfax are o participatie de 9,9% la BlackBerry, in valoare de 457 milioane de dolari la cotatiile bursiere actuale.
BlackBerry este creditata cu inventarea primelor smartphone-uri de succes, in urma cu mai bine de 10 ani, si a avut pentru o perioada indelungata monopol pe piata business si in zona agentiilor guvernamentale, datorita functiilor avansate de securitate. Compania nu a tinut pasul cu evolutia pietei dupa aparitia iPhone si a smartphone-urilor Android, care au adus o mai buna experienta de utilizare, in special in ceea ce priveste navigarea pe internet, si o gama mai variata de aplicatii.
Cota de piata a BlackBerry a scazut la 2,9% in trimestrul al doilea, fata de 4,9% in perioada corespunzatoare a anului trecut, potrivit datelor IDC. Platforma Windows Phone dezvoltata de Microsoft a depasit BlackBerry in aceasta perioada, urcand pe locul al treilea pe o piata dominata de Apple si Google.
BlackBerry detinea la jumatatea anului cash si lichiditati de 2,8 miliarde de dolari. Pretul de achizitie reprezinta numai 17% din vanzarile inregistrate in ultimele 12 luni, de 11,3 miliarde de dolari.
Microsoft a convenit recent preluarea diviziei de telefoane mobile a Nokia pentru 5,4 miliarde euro, reprezentand 42% din vanzarile din ultimul an.