Controversatul design al lui iPhone 11 încinge deja spiritele, dar problemele Apple nu țin doar de domeniul viitorului.
Într-un nou raport citat de Forbes, grupul britanic de advocacy Which?, care se ocupă de apărarea drepturilor consumatorilor, arată că Apple a supraestimat durata de viață a bateriilor de pe smartphone-urile sale într-un procent considerabil.
Reprezentanții Which? au testat nouă modele de iPhone și au descoperit că, în toate cazurile, bateria rezistă mult mai puțin decât susțin producătorii. Mai exact, cu până la 51% în minus, comparativ cu declarațiile oficiale ale gigantului.
Cea mai mare diferență pe care au remarcat-o se referă la rezistența raportată în minute de conversație. De exemplu, Apple susține că iPhone XR suportă până la 25 de ore de apel telefonic, însă în testele Which? acesta a funcționat doar 16 ore și 32 de minute.
Ce este foarte important de precizat este faptul că această discrepanță s-a limitat, în raportul britanicilor, la produsele Apple.
Membrii organizației susțin că au testat, în total, 50 de modele produse de 5 branduri diferite (Apple, HTC, Nokia, Samsung și Sony) și că doar telefoanele HTC au mai avut performanțe sub cele pretinse (cu 5%).
Există și dispozitive care s-au descurcat chiar mai bine decât susțin companiile care le fabrică, iar cel mai eficient s-a dovedit a fi Sony (cu 21% peste performanța standard).
În mod deloc surprinzător, Apple a contracarat rapid acuzațiile, însă într-o manieră cel puțin bizară. Într-o reacție pentru Business Insider, aceștia au comentat: „Testăm riguros produsele pe care le realizăm și susținem în continuare afirmațiile referitoare la ciclul de viața al bateriei. Cu o interconectare strânsă între componentele hardware și cele software, modelele iPhone sunt produse pentru a gestiona inteligent consumul de energie și pentru a maximiza durata de utilizare. Metodologia noastră de testare reflectă această inteligență superioară. Which? nu ne-a împărtășit graficul său de teste, așa că nu putem compara rezultatele”.
Totuși, grupul care a inițiat dezbaterea a făcut publică metodologia proprie, iar aceasta este una foarte simplă: „Pentru a duce la bun sfârșit testele, Which? încarcă la un nivel maxim telefoane noi, achiziționate independent, apoi cronometrează cât timp durează bateria în situația unui apel continuu”.
Comparativ, descrierea Apple referitoare la felul în care estimează compania durata de viață a unui acumultor este destul de vagă: „Testarea a fost derulată de Apple în august 2018 pe modelele iPhone XS, iPhone XS Max și iPhone XR. Pentru apeluri, estimarea a fost realizată printr-o rețea VoLTE, cu toate setările implicite, cu excepția Bluetooth, la care au fost conectate căștile”.
Cu toate aceste detalii tehnice, Apple pare să fi pierdut războiul argumentelor, pentru că utilizatorii obișnuiți nu sunt foarte convinși dacă testele realizate de gigant sunt unele relevante. Încă o problemă în plus de rezolvat pentru companie, până la sosirea controversatului iPhone 11.