Versiunile de Android cele mai expuse la infectii cu virusi sunt cele comune: Gingerbread, Ice Cream Sandwich si Jelly Bean.

Conform unui studiu realizat de Bitdefender, producătorul uneia dintre cele mai performante si eficiente game de solutii de securitate informatică atestate pe plan international, circa 87% dintre utilizatorii de Android expusi la virusi folosesc Gingerbread, Ice Cream Sandwich si Jelly Bean, virusii acestui sistem de operare inregistrand o rata de crestere importanta de la o luna la alta.

Chiar daca atacatorii fac totul posibil pentru a nu fi detectati, specialistii Bitdefender spun ca exista, totusi, cateva semne care tradeaza un telefon virusat:

 
1. Facturi telefonice mai mari
Foarte adesea virusii de Android trimit SMS-uri la numere cu suprataxa. Urmarile se vad imediat in facturile telefonice. Virusii de tip troian actionează ceva mai discret: ori trimit cate un mesaj o data pe luna pentru a nu trezi suspiciuni, ori se dezinstaleaza automat dupa o lovitura mare in bugetul utilizatorului.
 
2. Trafic de date crescut
Virusii care transfera date catre terti pot fi detectati prin studierea facturii aferente. Pot aparea varfuri de download si upload ce indica faptul ca cineva sau ceva extrage date personale din telefon. Semnele ca telefonul este virusat "ies la iveala" dupa setarea unui volum de trafic limita.
 
3. Bateria se consumă rapid
Unii virusi se pot da de gol prin faptul ca generează un consum neobisnuit de ridicat al bateriei, utilizatorii de telefoane cu Android stiind, in general, durata de viata a acesteia.
 
4. Scaderea performantei terminalului
Infectia cu virusi poate cauza serioase probleme si in ceea ce priveste performanta, intrucat acestia vor incerca sa citească, sa scrie sau sa redirectioneze date din terminal. Verificarea memoriei RAM (Random Acces Memory) poate scoate la iveala prezenta virusilor activi pe telefon.
 
5. Apeluri intrerupte
Virusii de mobil pot afecta apelurile realizate de pe terminal sau pe cele primite. Convorbirile intrerupte sau alte interferente neobisnuite pot scoate la iveala existenta unor aplicatii periculoase. Daca reteaua de telefonie nu are nicio vina in ceea ce priveste aceste probleme, e posibil ca cineva să incerce sa intercepteze convorbirile.
 
 
O metodă sigura si simpla de a proteja telefonul mobil de virusi este instalarea unui software de securitate de top pentru mobil. Virusii de Android pot aduce pagube importante astfel caantivirusul ar trebui să fie o prioritate pentru orice utilizator. De asemenea. trebuie acordata mai multa atentie permisiunilor acordate aplicatiilor de Android instalate pe terminal; multe dintre ele solicita accesul la informatii confidentiale si cer mai multe date decat ar avea nevoie pentru functionare.

Share articol: