Cu toții am auzit măcar o dată îndemnul „deconectează-ți telefonul, să nu se supraîncarce”.

Poate ai auzit și că ar trebui să îți închizi aplicațiile care să economisești baterie. Până la urmă, smartphone-urile sunt unele dintre cele mai folosite electronice din lume, așa că există foarte multe opinii referitoare la felul în care ar trebui să le întreținem.

Același lucru se întâmplă și cu iPhone-urile, unele dintre cele mai „pretențioase” telefoane de pe piață, de aceea apar și foarte multe mituri care circulă de la un utilizator la altul. Iata care sunt cele mai răspândite:

Închide aplicațiile ca să nu descarci bateria

Este un sfat pe care toți l-am primit măcar o dată. Specialiștii țin, însă, să ne liniștească. Craig Federeghi, vice-președinte al diviziei software a Apple, a negat categoric orice fel de legătură între închiderea aplicațiilor și economisirea bateriei.

În continuare, aflăm și motivele: în general, aplicațiile care apar în categoria celor mai recent folosite funcționează la putere redusă, așa că nu au un impact major asupra energiei consumate de smartphone-ul tău.

De fapt, acest lucru are legătură cu acțiunea de deschidere și oprire a aplicațiilor. Astfel, dacă ele rulează în fundal, per total vor consuma mai puțină energie decât dacă le-ai închide și apoi le-ai porni din nou.

Există și câteva neajunsuri ale acestei abordări, totuși. Cu aplicații care consumă multă energie chiar și în background (ca Facebook sau altele legate de social media), închiderea lor fără dezactivarea funcției „background app refresh” nu va fi prea eficientă.

Când vorbim despre aplicații de localizare, este indicată limitarea acestor servicii dacă vrem să economisim baterie. Alte funcții prezente pe iPhone precum „Share My Location” ar trebui, de asemenea, oprite în acest scop. Eficiente sunt și opțiunile de auto-brightness, care păstrează dispozitivul optimizat din punct de vedere energetic.

Supra-încărcarea telefonului peste noapte

Cu toții am auzit povești „de groază” despre smartphone-uri care se încarcă prea mult și a căror baterie explodează, dar e de precizat că iPhone-ul, la fel ca orice alt telefon modern, de altfel, are acum funcții care oprește intrarea energiei electrice în acumulator atunci când dispozitivul este încărcat 100%.

Totuși, desi nu poate fi vorba despre accidente foarte grave, trebuie menționat că lăsatul telefonului la încărcat pe timpul nopții chiar afectează bateria.

În primul rând, vorbim despre acumulatori litiu-ion care funcționează pe un ciclu de încărcare de 0%-100% (cu toate că asta nu înseamnă că trebuie să lăsăm smartphone-ul să ajungă cu bateria chiar la nivelul minim și nici la cel maxim).

Explicat practic, dacă lași telefonul cu o baterie la 90% să se descarce până la 40%, apoi îl încarci din nou până la 90% și revine la un procent de 40, înseamnă că, în total, el a completat un ciclu de descărcare de 100% (iPhone-urile susțin cam 500 de astfel de „reprize” complete).

Pe scurt, chiar dacă telefonul încetează să se mai încarce la 100%, conexiunea îndelungată la o priză după acest prag poate fi nocivă pentru durata generală de viață a bateriei. În plus, funcționarea ei depinde și de temperaturile la care este supus aparatul, pentru că acumulatorii nu suportă nivelurile extreme. De notat este și faptul că, dacă doriți să depozitați telefonul pentru mai mult timp, este optim să îl încarci la 50%, iar apoi să îl oprești.

Trebuie neapărat să instalezi un antivirus

Teoretic, iPhone-ul tău chiar poate să fie „infectat”, fie dacă o aplicație exploatează o breșă de securitate a Apple și intră în App Store, fie dacă descarci ilegal diverse programe sau aplicații de pe site-uri de origine incertă.

Așadar, răspunsul este „da”, ai putea avea nevoie de un software antivirus, dar poți la fel de bine să te și ferești de probleme dacă nu dai click pe link-uri ciudate, nu furnizezi informații sensibile către surse necunoscute și dacă îți ții aplicațiile la zi cu cele mai noi versiuni ale softurilor.

Apple încetinește intenționat  telefoanele mai vechi

Acesta este un zvon care circulă de ceva vreme și pe care declarațiile celor de la Apple referitoare la faptul că telefoanele mai vechi sunt făcute intenționat să se miște mai încet prin update-uri de soft, pentru a proteja aparatul, mai degrabă l-au alimentat, decât să-l aplaneze.

Ideea în sine că iPhone-urile devin mai lente cu timpul este logică, iar faptul că Apple dorește ca realizarea procesului să fie una graduală și stabilă poate fi de înțeles.

Pe de altă parte, presupunerea că gigantul încetinește funcționarea telefoanelor pentru ca utilizatorii să instaleze toate noile versiuni sau să cumpere cele mai scumpe dispozitive are ceva conspiraționist și rămâne, încă, în așteptarea dovezilor.

Ca să înțelegem mai clar, să ne gândim la iOS ca la sistemul nostru imunitar, iar la update-uri ca la vaccinuri. Dacă trăiești într-o bulă, cu niciun fel de contact cu exteriorul, vei muri cu prima ocazia cu care o vei părăsi, pentru că organismul tău nu este obișnuit să eradicheze nici măcar amenințările minore. La fel și cu telefoanele. Ele trebuie ținute în permanență „în alertă”, iar exact acest lucru fac și noile versiuni ale programelor oferite de producători.

Căștile AirPods determină apariția cancerului

La fel ca și alte tipuri de căști, AirPods sunt dispozitive wireless care emit unde electromagnetice, precum smartphone-urile sau alte device-uri fără fir.

Cantitatea de radiații se măsoară în rata de absorbție specifică și, în funcție de acest parametru, este determinat gradul de risc pentru gadgeturile care folosesc această tehnologie.

În ceea ce privește AirPods, deși ele se situează în limita legală din acest punct de vedere, e destul de greu de clarificat cât de nocivă e utilizarea zilnică.
 

Share articol: