Studiul a cuprins peste 2000 de parinti din Statele Unite ale Americii, Romania, Spania, Franta, Germania, Brazilia, Portugalia, Italia si Rusia
Copiii primesc cel dintai smartphone pe la 10-12 ani, arata un studiu realizat de romanii de la Bitdefender. Specialistii in securitate informatica remarca faptul ca varsta la care celor mici li se ofera un telefon scade.
"Un numar din ce in ce mai mare de copii romani de 6 pana la 9 ani, care de-abia invata sa citeasca, detin un smartphone. Astfel, doi din zece copii primesc un telefon cu Android inainte de 12 ani, iar unul din zece, la 6 sau 7 ani", anunta compania, care a inclus in studiu peste 2000 de parinti din tari precum Romania, SUA, Spania, Franta, Germania, Brazilia, Portugalia, Italia si Rusia.
Romania sta, totusi, decent. In Germania, copiii au frecvent telefon de la varsta de 5 ani, iar in Spania 1 din 10 copii de 5-6 ani detine un astfel de gadget. Copiii francezi au telefon de la 8 ani majoritatea, dar 6% din ei folosesc smartphone-ul chiar de la 4-5 ani. Tendinta se simte si in SUA. Aici, cei mai multi dintre copii primesc un telefon la 7-9 ani, dar 3% au un astfel de aparat de la 5 ani.
Parintii aleg sa le ofere celor mici un telefon gandindu-se ca, in felul acesta, pot sa ii supravegheze mai bine, sunandu-i in orice moment. In realitate, este vorba de o sabie cu doua taisuri. Un astfel de gadget ii face pe cei mici sa cada adesea in plasa si sa fie victime ale escrocheriilor, hartuirilor, fraudelor si virusilor informatici, in special daca utilizeaza un telefon cu Android.
Criminalii informatici stiu ca este mult mai probabil ca un copil sa cada in capcana jocurilor, a actualizarilor false, a fraudelor prin SMS sau a altor tipuri de amenintari. (Catalin Cosoi, Chief Security Strategist, Bitdefender)
Sfatul pe care il dau expertii romani in securitate este folosirea unei solutii de control parental, software inclus in pachetele oferite de compania romaneasca. Un astfel de program blocheaza continutul nepotrivit, SMS-urile si apelurile periculoase si restrictioneaza accesul la Internet intre anumite ore sau pe anumite pagini, ajutand parintii sa monitorizeze activitatea copiilor online.
In plus, exista si optiunea localizarii prin GPS, gratie careia parintii pot vedea unde se afla copii lor printr-o harta interactiva.