Telefoanele cu Android se misca din ce in ce mai rau, odata cu trecerea timpului. Din fericire, exista solutii simple, dar si avansate
Cel mai des intalnit motiv de nemultumire pentru utilizatorii Android e capacitatea mica a bateriei. Insa cel mai enervant lucru e faptul ca orice telefon cu Android se misca mai greu odata cu trecerea timpului. Abia cumparat, telefonul parca zboara, insa pe masura ce instalezi aplicatii pare sa se miste din ce in ce mai lent, lag-ul pare mai mare si mai mare si, negresit, vei avea parte si de cateva blocari
Din fericire, exista cateva metode simple de a-ti “reinvia” telefonul:
Renunta la widget-uri si imagini de fundal animate
Wigdet-urile sunt functionale si arata bine. Dar cu cat ai mai multe instalate, cu atat iti vor solicita mai mult procesorul si implicit, bateria va scadea mai repede. Performanta scade si in cazul folosirii unui wallpaper animat sau, mai rau, al unui care se mai foloseste si de giroscop. Un wallpaper static nu arata chiar atat de rau, pana la urma.
Renunta la animatii
Asta e o cale sigura spre performanta. Ideal ar fi sa le opresti de tot. Daca vrei totusi sa mai vezi ceva, mergi la Optiuni dezvoltator si micsoreaza durata animatiilor la 0.5x. Joaca-te cu optiunile si vezi care ti se potriveste cel mai bine.
Limiteaza sincronizarea automata
In sectiunea Auto-sync a setarilor de cont vei vedea toate aplicatiile care se sincronizraza automat. De unele dintre ele vei avea cu siguranta nevoie. E-mailul e un exemplu, dar chiar si aiti poti seta in loc de push o sincronizare o data la 10 minute sau chiar o data pe ora. Insa chiar nu e necesar sa afli instantaneu ce fac prietenii tai pe Facebook. Incearca totusi sa nu modifici setarile aplicatiilor de messaging, precum Whatsapp.
Dezinstaleaza sau dezactiveaza aplicatiile nefolosite
Odata cu timpul, vei constata ca ai adunat o sumedenie de aplicatii inutile. Pe multe probabil ca nu le-ai mai folosit de ceva vreme, dar le lasi acolo pe principiul “poate o voi folosi vreodata”. Dar iti ocupa spatiu degeaba si se mai si sincronizeaza fara sa stii.
Foloseste un launcher custom
Fiecare producator de telefoane prefera sa foloseasca propriul sau launcher, uneori cu pretul sacrificarii performantei. Din fericire, in Play Store exista o multime de alternative. De la Google Now Launcher, (disponibil acum pentru toate device-urile cu Android 4.1 sau mai sus) si pana la Apex, Go Launcher Ex, sau Nova Launcher sau chiar Themer sau Aviate vei vedea avantajele unui launcher custom.
Sterge cookie-urile si cache-ul aplicatiilor
Poate nu va imbunatati performanta intregului telefon, dar vei simti cu siguranta o imbunatatire a performantei browserului. Daca nu vrei sa te complici prea mult, poti naviga tot timpul in modul incognito. De asemenea, poti goli si cache-ul aplicatiilor, dar mai jos vei vedea o optiune mai buna.
Asigura-te ca telefonul tau are ultimele actualizari
Pe net circula legenda conform careia cel mai bine se misca rom-ul cu care telefonul vine din fabrica. E doar o impresie. Telefonul se misca bine pentru ca inca nu l-ai incarcat cu aplicatii. Dar producatorii nu fac actualizari numai de dragul actualizarilor. Vei primi versiuni de Android mai noi si mai performante, sau vei primi actualizari care rezolva bug-uri existente la momentul lansarii. Acelasi lucru e valabil si in cazul aplicatiilor.
Reseteaza-l la valorile din fabrica
Ar fi ultima metoda de incercat in cazul in care nu vrei sa te complici cu un root. Totusi, inainte de o resetare, asigura-te ca ai toate datele importante si contactele salvate in cloud. De la Jelly Bean incoace, dupa ce te vei conecta la contul Google, poti alege optiunea de a-ti reinstala aplicatiile existente sau o poti lua de la zero. Tine doar de preferinte.
Root, root, root
De aici incolo incep sfaturile pentru cei putin mai avansati, sau care nu mai au ce face cu garantia. Un root iti va da acces la cateva alternative mult mai eficiente pentru a mari performanta telefonului. Fiecare smartphone poate fi rootat intr-un anume mod. Pe forumul XDA vei gasi toate informatiile necesare. Atentie insa! Un telefon cu root nu mai beneficiaza de garantie.
Goleste cache-ul
Optiunea e accesibila din recovery. Nu vorbim de golirea cache-ului pe care poti face pentru fiecare aplicatie in parte ci de golirea cache-ului Dalvik si de stergerea partitiei pentru cache.
Overclock
Producatorii limiteaza performantele procesorului pentru a reduce consumul bateriei si pentru a evita supraincalzirea. Daca nu iti pasa de cele doua aspecte, sau daca chiar ai nevoie de un spor de performanta, foloseste o aplicatie de genul SetCPU sau Android Overclock. Chiar si alegerea unui governor diferit va avea impact major asupra telefonului. Totusi, fiind vorba de un overclock, va recomandam sa fiti atenti si sa va asteptati la comportamente ciudate ale telefonului. Daca intalaniti probleme, reveniti la setarea initiala.
Foloseste functia TRIM
Acest sfat e valabil doar pentru telefoanele care nu au Android 4.3 sau 4.4. Device-urile cu memorii flash tind sa mearga mai greu pe masura ce se umplre spatiul. Chiar daca stergi fisierele mari sau filmele si muzica, tot nu vei rezolva mare lucru. Asta pentru ca pana la Android 4.3, lipsea suportul pentru TRIM (functia care curata efectiv celulele memoriei flash, inainte de a fi rescrise). Aplicatii de genul LagFix iti vor rezolva problema. Cei cu Android 4.3 sau 4.4 nu au nevoie de asa ceva, pentru ca TRIM e functioneaza automat.
Instaleaza un ROM custom
Daca nimic din cele de mai sus nu te multumeste, e timpul sa treci pe un ROM custom. Cyanogenmod e cel mai cunoscut, dar pe forumul XDA vei gasi o multime de alte sisteme de operare modificate in functie de preferintele fiecaruia. Daca te pricepi putin si ai timpul necesar, vei gasi instructiuni chiar si pentru a-ti modifica singur sistemul de operare.