Visus Visual Assist ar putea oferi o solutie eficienta persoanelor cu probleme grave de vedere
Numarul smartphone-urilor din lume a depasit lejer un miliard. Exista totusi si oameni care nu se pot bucura de avantajele acestora. Nu e vorba de lipsa banilor ci a unui simt esential: vederea. Optiunile de accesibilitate pur si simplu nu sunt suficiente pentru aceasta categorie de persoane, iar marilor producatori nu pare sa le pese prea mult.
Un startup din SUA s-a gandit si la cei cu probleme grave de vedere. Visus Technology a creat un sistem care joaca rolul unui asistent virtual pentru nevazatori. Acesta a fost dezvoltat pentru Android si tot ce necesita e o conexiune de date. Daca toate testele vor avea rezultate bune, antreprenorii americani vor lansa si versiunile pentru iOS sau Blackberry, insa nu mai devreme de 2015.
Sistemul poate avea succes, daca ne gandim ca numarul celor cu probleme mari de vedere se ridica la aproape 300 de milioane, in toata lumea. Sistemul Visus Visual Assist are un pret piperat: 999 de dolari. In banii acestia intra insa aplicatia propriu-zisa, un telefon Samsung Galaxy S4, o casca Bluetooth si un hot spot 4G. Cei de la Visus Technology iau in considerare si la varianta low cost a unei aplicatii compatibile cu majoritatea telefoanelor. In acest caz, pretul ar putea scadea pana la cativa dolari, dar utilizatorul va trebui sa isi cumpere restul accesoriilor.
Cele mai recente teste pentru Visus Visual Assist s-au terminat luna trecuta. Subiectii au fost elevi si studenti de la Centrul Carroll pentru Nevazatori, din Newton, SUA. Fiecare participant a primit cate un Samsung Galaxy S4 si a fost invatat cum sa foloseasca aplicatia. Cercetatorii au dorit sa vada cat de utila li s-a parut aplicatia tinerilor. Si au avut o surpriza. Aproape toti copiii testati au spus ca nu vor sa se mai desparta de sistemul care ii ajuta sa se descurce mai bine prin lume.
Interfata principala e impartita in 8 tab-uri mari, a caror ordine poate fi usor invatata de nevazatori. Pentru cei care pot distinge totusi ceva, optiunile folosesc caractere mari, usor lizibile. Aplicatia colecteaza date in timp real prin intermediul senzorilor sau a accesoriilor si poate oferi o gama larga de date. Soft-ul e capabil sa recunoasca obiecte, culori sau text, sa mareasca literele sau sa citeasca diferite etichete, pentru a afla dozele medicamentelor sau datele de expirare, de exemplu. La fel de bine, Visus Assist e capabil de recunoastere faciala, a expresiilor sau a banilor.
In plus, sistemul poate chiar sa genereze o harta detaliata a unei camere, cladiri sau traseu, folosind un soft dezvoltat initial pentru armata. Visus Visual Assist va inregistra prima data un video al traseului parcurs, apoi isi poate ghida utilizatorul si il va anunta cat de mult a mers sau cand trebuie sa coteasca la dreapta sau stanga.
Creatorii lui Visus Visual Assist vor sa il imbunatateasca folosind senzori suplimentari, precum camere pentru vedere stereoscopica, un sonar sau traductori laser. Acestia s-au gandit si la alte imbunatatiri, daca Visus Assist se va dovedi un succes. Sistemul ar putea fi adaptat si pentru persoanele cu probleme neurologice, sau pentru dislexici.