Englezii de la The Guardian anunta ca device-urile Apple si computerele Mac pot fi sparte de hackeri cu usurinta

Hackerii pot sa intercepteze mailuri si alte moduri de comunicare ce ar trebui sa fie criptate, iar expertii spun ca Mac-urile sunt si mai expuse.

Daca atacatorii au acces la reteaua telefonului, de exemplu daca acesta se conecteaza la internet printr-un wireless nesecurizat dintr-un restaurant, ei ar putea sa vada si sa altereze schimburi dintre user si site-uri protejate precum Gmail sau Facebook. Guvernele care au acces la un operator de telefonie mobila ar putea sa faca la fel.

"Este pe cat de rau va puteti imagina, doar atat pot spune" a spus Matthew Green, profesor de criptografie la Universitatea John Hopkins. Cei de la Apple nu au spus cand sau cum au aflat de punctul nevralgic si nici daca acesta a fost exploatat. Dar un comunicat pe site-ul oficial de asistenta a fost clar. Software-ul "nu a reusit sa identifice autenticitatea conexiunii".

Ca rezultat, cei de la Apple au lansat un patch si un update pentru actuala versiune de iOS pentru telefoanele incepand cu iPhone 4, iPod-urile de a 5-a generatie si iPad 2 sau versiunile aparute ulterior. Fara o rezolvare, un hacker ar putea sa intruchipeze un site protejat si sa stea la mijlocul unui mail sau datele financiare dintre user si site-ul real, spune Green.

Patch-ul a fost analizat si de alti cercetatori si acestia au spus ca aceeasi vulnerabilitate exista si in actualele versiune Mac OSX. Niciun patch nu este disponibil momentan pentru sistemul de operare insa este asteptat unul.

Pentru ca exista spioni sau hackeri care vor studia acest patch, ei ar putea sa creeze programe si sa profite de vulnerabilitate in cateva zile sau chiar ore. Cei de la Apple nu au raspuns la comentarii. Compania a fost lovita recent de documente ale agentiilor de informatii care au dezvaluit ca autoritatiile au avut succes 100% in spargerea iPhone-urilor.

Share articol: