Producătorul chinez, care riscă să piardă toate parteneriatele de afaceri cu companiile americane, primește un ajutor surprinzător.
În timp ce Facebook tocmai a anunțat că nu va mai permite preinstalarea aplicațiilor sale pe noile dispozitive Huawei, Google, care deține sistemul de operare Android, avertizează că interdicția impusă companiei Huawei este o amenințare pentru securitatea SUA.
Potrivit unui raport publicat de Financial Times, Google vrea să convingă autoritățile americane să permită în continuarea producătorul chinez utilizarea sistemului Android.
Motivul ține chiar de securitate: dacă Huawei va fi nevoit să folosească pe telefoanele sale o versiune modificată de Android, atunci telefoanele vor fi mai vulnerabile, scrie The Verge.
Deocamdată licența Android pe dispozitivele Huawei a fost extinsă până în luna august, dar ulterior, dacă interdicția se va menține, Google nu va mai putea oferi serviciile sale pe dispozitivele producătorului chinez.
Cum ar putea fi o amenințare pentru securitatea SUA folosirea unei versiuni Android modificat? Iată explicația: chiar dacă în SUA sunt interzise dispozitivele Huawei, ele pot fi cumpărate în alte țări și astfel, la un moment dat, o persoană din SUA poate trimite informații delicate unei persoane din străinătate care are telefon Huawei, iar acest telefon este vulnerabil și astfel informația ajunge la hackeri.
Prin această poziție, Google devine un avocat neoficial pentru Huawei în fața administrației Trump. Desigur, poziția companiei nu este chiar surprinzătoare și nici greu de explicat.
Dincolo de acest argument care vizează securitatea națională, este evident că Google va pierde sume uriașe de bani dacă nu va mai putea colabora cu Huawei, care este al doilea producător de telefoane la nivel mondial. La fel de mult vor pierde și celelalte companii americane care nu mai au voie să aibă relații de afaceri cu Huawei.
Situația este complicată, delicată și merită urmărită cu atenție. Interesant este că, potrivit Bloomreg, Huawei nu a început încă negocieri directe cu guvernul american, pentru că așteaptă să vadă ce efect vor avea discuțiile inițiate de Google.
Este lesne de înțeles că o companie americană puternică și influentă cum este Google are mai mari șanse să-ți impună poziția în fața administrației Trump decât ar avea Huawei, companie suspectată de spionaj.
Reamintim, SUA a impus interdicție asupra tuturor produselor Huawei, începând cu luna mai. Autoritățile americane consideră că producătorul chinez este prea apropiat de guvernul comunist de la Beijing și că echipamentele și dispozitivele sale pot fi folosite pentru spionaj.
Desigur, Huawei a negat aceste acuzații, precizând că nu există dovezi în acest sens și acuză SUA că decizia are de fapt la bază războiul comercial între SUA și China, început anul trecut, când Trump a impus taxe speciale pe toate produsele chinezești, în urma unei noi politici de tarifare.
Foto: Getty Images