Presa din întreaga lume a fost cu ochii pe conflictul recent dintre Huawei și autoritățile americane.

În scandal au fost implicați fără voia lor și giganți americani precum Google, Intel și Qualcomm. Iată ce s-a întâmplat și cum a evoluat situația.

Pe 15 mai 2019, președintele SUA, Donald Trump, a inclus compania Huawei pe lista firmelor străine considerate o amenințare la adresa securității Statele Unite. Producătorul chinez era acuzat de spionaj în favoarea guvernului comunist de la Beijing. Prin urmare, companiilor americane li s-a interzis să mai aibă orice relații de afaceri cu Huawei. Peste noapte, viitorul produselor Huawei a fost pus sub semnul întrebării. Iată ce însemna de fapt acest embargo. Noile telefoane care urmau să fie lansate de producătorul chinez nu ar mai fi avut acces la:

  • Sistemul de operare Android  dezvoltat de Google;
  • Browserul Chrome dezvoltat de Google;
  • Magazinul Google Play (cu toate jocurile și aplicațiile sale, inclusiv Facebook, Instagram, WhatsApp, Messenger);
  • Gmail;
  • Actualizări de securitate;
  • Procesoare, cipuri de memorie sau alte componente produse de companiile americane cu care Huawei colabora de ani de zile (printre care Intel și Qualcomm).

Desigur, și laptopurile produse de Huawei ar fi avut de suferit, pentru că și Microsoft, care produce Windows, sistemul de operare pentru calculatoare, este tot o companie americană, obligată să respecte interdicția.

Noul sistem de operare produs de Huawei

Cel mai mare interes a fost însă legat de intenția Huawei de-a produce și folosi propriul său sistem de operare. La scurt timp după interdicție, oficialii chinezi au anunțat că testează deja un nou sistem de operare, numit HongMeng, iar acesta va putea fi lansat în curând și va fi disponibil inclusiv pentru alți producători de smartphone din Asia, cum sunt OnePlus, Xiaomi sau Oppo. Prin urmare, noul sistem de operare ar fi fost o amenințare serioasă pentru monopolul pe care îl are Android asupra celor mai multe telefoane din întreaga lume.

În acest moment, Google s-a trezit în fața mai multor probleme:

1. Risca să piardă sume uriașe dacă nu mai putea vinde licența Android pentru dispozitivele Huawei

Huawei este pe locul trei în topul producătorilor de smartphone din întreaga lume, după Samsung și Apple și plătește anual sume colosale pentru a putea folosi Android pe telefoanele și tabletele sale.

Și în România Huawei se bucură de popularitate, iar produsele sale sunt disponibile în toate magazinele. Poți găsi telefoane Huawei pe F64.ro sau în orice alt magazin online sau fizic, la prețuri care pornesc de la câteva sute de lei pentru un telefon entry-level și pot ajunge la peste 4.000 de lei pentru un model de top.

 

2. Ar fi trebuit să facă față concurenței din partea unui nou sistem de operare

Chiar dacă Huawei nu a lansat însă mult-mediatizatul său sistem de operare, este foarte posibil să facă acest pas peste câteva luni, indiferent de evoluția relației cu SUA. Prin urmare, Google, cu al său Android care este practic singurul sistem de operare disponibil în prezent pentru dispozitive mobile în afară de iOS de la Apple, s-a trezit brusc amenințat de perspectiva unui nou concurent pe această zonă.

Huawei se laudă deja că sistemul său va fi mult mai rapid și mai bun ca Android, iar alianța dintre compania chineză și alți mari producători de telefoane din Asia, care ar adopta noul sistem pe telefoanele lor, ar fi o lovitură sub centură pentru Google. Gigantul american ar pierde astfel parteneri care până acum cumpărau Android, prin urmare, din nou, ar pierde foarte mulți bani.

 

 

De ce a făcut Google lobby pentru Huawei?

 

Ce putea face compania americană în această situație delicată? În mod clar, interdicția nu lovea doar în Huawei, ci și în partenerii săi americani, mai ales în Google. Prin urmare, gigantul american a decis să facă lobby în fața autorităților de la Washington, pentru eliminarea sau măcar îmblânzirea interdicției.

Din fericire, eforturile sale au avut succes, iar pe 29 iunie președintele Donald Trump a declarat că Huawei poate relua colaborarea cu companiile americane. Totuși, relațiile comerciale vor fi mai limitate ca până acum, pentru că Huawei rămâne pe lista firmelor considerate o amenințare la adresa SUA. Asta înseamnă că este nevoie de aprobări speciale pentru fiecare companie americană care va dori să facă lucreze cu Huawei și sunt permise doar vânzarea și cumpărarea de piese și accesorii care nu reprezintă un pericol pentru securitatea SUA. Deși oficialii americani nu au oferit detalii despre ce înseamnă asta, ei se referă, probabil, la echipamentele pentru rețelele 5G.

Prin urmare, cel puțin deocamdată, fanii Huawei care vor să-și cumpere noi gadget-uri de la compania chineză pot face acest lucru fără să se teamă că vor avea neplăceri. Deocamdată Huawei lansează noile modele tot cu sistemul de operare Android, dar rămâne de văzut ce va decide atunci când va fi gata HongMeng. Indiferent ce sistem de operare va folosi pe viitor, e clar că Huawei va trebui să ofere în continuare utilizatorilor săi din Europa acces la toate serviciile Google, pentru că altfel riscă să îi piardă. Astfel, chiar dacă va renunța la Android, nu va putea renunța la parteneriatul cu gigantul american, care i-ar putea vinde în continuare licența pentru Google Play, Chrome și Gmail.

Share articol: