Am discutat cu Ciprian Mirea, Chief Technology Officer la Huawei, despre inovațiile care ne vor schimba viața.

Ecran holografic, tehnologie 5G pentru transfer de date ultra-rapid, algoritmi de Inteligență Artificială care îți intuiesc nevoile și dorințele. Toate acestea par aspecte de science-fiction, dar sunt mult mai aproape de noi decât ne-am imagina. Tehnologie 5G va fi lansată pe scară largă chiar de anul viitor și asta va schimba cu mult modul în care folosim telefoanele inteligente și rețelele de telefonie.

Am stat de vorbă cu Ciprian Mirea, Chief Technology Officer la Huawei, despre telefonul viitorului, pe care îl vom folosi peste 5 sau 10 ani. Un exercițiu de imaginație bazat de știința din prezent și pe inovațiile care sunt testate chiar acum în laboratoarele din întreaga lume. Dacă ne aducem aminte cum erau telefoanele mobile cu 10 ani în urmă, este evident că schimbările sunt uriașe și în acest domeniu fiecare an aduce îmbunătățiri la care înainte nici nu îndrăzneam să visăm.

Yoda.ro: Cum va arăta și cum va funcționa telefonul viitorului?

Ciprian Mirea: E greu să anticipăm cum va arăta telefonul peste 5 sau 10 ani, cred că va rămâne un dispozitiv suficient de mic încât să-l pui în buzunar și să-l poți lua cu tine oriunde. Dar, atunci când vei avea nevoie de un ecran mai mare, vei putea să-l transformi și există deja în piață multe zvonuri despre telefonul pliabil, 2-în-1, care va fi și telefon și tabletă. Poate fi acesta telefonul viitorului sau poate va fi o altă formă prin care vom putea extinde ecranul telefonului, dar cu siguranță va rămâne suficient de mic pentru a putea fi ținut în buzunar. Iar când vei avea nevoie să vezi un conținut de calitate, pe un ecran mai mare, vei putea să-ți transformi telefonul într-un display mai mare. Cred că acesta ar fi o direcție și cred că vei ajunge ca telefonul să fie un dispozitiv universal, pe care îl vei folosi acasă și la birou. Spre exemplu, acasă, dacă ai nevoie de un anumit conținut, poți conecta telefonul va un ecran mai mare, iar la birou îl poți pune într-un docking station și îți poți face toată activitatea pe el.

Yoda.ro: Credeți că până la urmă se va ajunge la un dispozitiv care să fie și telefon și tabletă, eventual și laptop, adică all-in-one?

Ciprian Mirea: În mod sigur vor avea o varietate de dispozitive. Nu cred că va exista un singur aparat care să le poată face pe toate, pentru că și acum tabletele sunt în continuare foarte populare, pentru că îți oferă niște beneficii pe care niciun telefon nu le poate acoperi. Dacă va exista un telefon pliabil sau rulabil, cu siguranță prețul lui va fi mult mai mare față de o tabletă. Deci cred că aceste dispozitive vor fi complementare. Vom avea și 2-în-1 sau all-in-one, dar și tablete și telefoane așa cum există acum.

Yoda.ro: Tehnologia 5G va fi lansată curând pe scară largă și putem spune că ea va face probabil parte din telefonul viitorului. Ce avantaje va aduce însă noua tehnologie?

Ciprian Mirea: Cu siguranță telefonul viitorului va avea tehnologie 5G. Noi sperăm ca în viitorul nu foarte îndepărtat să avem 5G pe telefoanele noastre. Din punct de vedere al avantajelor, 5G îți permite o viteză de transfer de 10 ori mai mare decât actualul 4G. Deci teoretic orice descarci sau transmiți online se va face de 10 ori mai rapid. Pe lângă asta, timpul de răspuns din momentul în care dai click pe o acțiune în rețeaua 5G și până când ea se întâmplă este de 10 ori mai mic decât cu actuala tehnologie 4G. Ceea ce îți permite să conectezi mai multe dispozitive la o singură rețea și să le utilizezi automat, pentru că timpul de răspuns al fiecărui dispozitiv va fi mult mai bun decât în prezent. 5G va fi integrată cu siguranță pe telefoanele viitorului, iar acest viitor este destul de apropiat. Avem în plan să introducem noua tehnologie pe toate produsele noastre.

Yoda.ro: Cum va evolua Inteligență Artificială la nivel de dispozitive mobile? Ce va putea face pe viitor și nu poate face acum?

Ciprian Mirea: În acest moment, Inteligența Artificială a evoluat față de proiectul din laborator și asta te ajută să te bucuri mai mult timp de telefonul pe care ți l-ai cumpărat. Spre exemplu, Inteligența Artificială observă cum folosești telefonul, ce aplicații deschizi, când îl pornești dimineața sau când te uiți la un film, la un video. Astfel, poate optimiza toate componentele telefonului în așa fel încât tu să te bucuri la maximum de experința pe care o ai. Dacă te joci pe telefon, AI anticipează ce se întâmplă în joc și modul tău de acțiune, astfel încât în anumite momente crește viteza procesorului, pentru ca tu să ai o experiență mai bună de joc.

Inteligența Artificială vede ce aplicații folosești de obicei și le ține în background, pentru ca tu să le poți accesa instant atunci când ai nevoie. În felul ăsta, bateria telefonul poate să te țină chiar și două zile, iar asta este deja ceva nou. Acum 10 ani bateria telefonului te ținea 5 zile, chiar și o săptămână, dar acum abia rezistă pe parcursul unei zile. Iată totuși că revenim pe această direcție, de-a crește autonomia telefonului dincolo de prima zi de lucru. Iar asta este posibil datorită Inteligenței Artificiale.

Yoda.ro: La nivel de ecran, s-a încercat la un moment dat să se lanseze un telefon cu ecran holografic. În cele din urmă, a fost vorba de un ecran 3D, nu de unul holografic. Dar este această direcție o posibilitate reală, ceva ce vom vedea în viitor la telefoanele noastre? Sau va rămâne doar în stadiul de prototip?

Ciprian Mirea: Noi am prezentat ecranul holografic anul trecut la un târg de tehnologie ca prototip. Deocamdată tehnologia nu este gândită pentru producția de masă. Din punct de vedere al costurilor, încă trebuie lucrat la eficiență și fiabilitate, dar pe viitor este posibil chiar să avem un telefon care va putea proiecta holografic diferite imagini.

Yoda.ro: Revenind la 5G, pentru utilizatorul de rând, va fi mai scumpă această tehnologie în momentul în care va deveni disponibilă pe scară largă? Vom observa o creștere la prețul abonamentelor de telefonie mobilă?

Ciprian Mirea: Din punct de vedere al producătorului, tehnologia 5G presupune o inovație, deci investiții în modemuri și așa mai departe, dar noi nu am vrea ca investițiile acestea să se reflecte în buzunarul consumatorului. La nivel de rețele, depinde de fiecare operator cum își va gestiona investițiile și cum va transpune asta în prețul abonamentelor. Poate vor dori să crească numărul de abonați și atunci pot păstra un preț standard. Sau, dacă vor să ofere noua tehnologie ca un pachet premium, atunci este posibil ca prețul să crească. Depinde de operatori.

Tehnologia 5G va fi introdusă la nivel global începând cu primele luni ale anului viitor, iar în România am putea avea primele rețele de telefonie care oferă conexiune 5G în jurul anului 2020. Noua tehnologie nu va oferi avantaje numai la nivelul dispozitivelor mobile, și poate fi folosită și în alte domenii, inclusiv pentru a reduce numărul accidentelor rutiere și pentru a evita ambuteiajele. De altfel, România este inclusă în proiectul inovator al autostrazilor digitale.

(Interviu realizat de Roxana Ruscior)

(Sursa foto: iStock)

Share articol: