O echipa internationala de specialisti a gasit solutia la o problema cu care oamenii de stiinta se lupta de mult timp.
Cativa fizicieni au reusit sa creeze un tranzistor dintr-o singura molecula si un numar mic de atomi. Reusita lor a fost publicata in revista Nature Physics, pe 13 iulie, si ar putea revolutiona felul in care sunt construite toate dispozitivele electronice, de la smartphone-uri si pana la roboti. Cu ajutorul acestui experiment suntem mai aproape de a crea un smartphone extrem de subtire.
Intr-un telefon exista cel putin 100 de milioane de tranzistoare
Oamenii de stiinta care au fost implicati in proiect provin de la Paul-Drude-Institut für Festkörperelektronik si Freie Universität Berlin din Germania, Laboratoarele NTT de Cercetare de Baza din Japonia, si U.S. Naval Research Laboratory din Statele Unite ale Americii.
Exista diferente intre cum functioneaza tranzistoarele clasice si tranzistorul pe care l-au creat ei, totusi, pasul facut acum este unul de importanta capitala pentru tehnologie.
Oamenii de stiinta au folosit o molecula de ftalocianina, in jurul careia au asamblat un hexagon format din 12 atomi de indiu. Totul a fost fixat pe o suprafata de arsenit de indiu. Atomii incarcati pozitiv ofera o poarta electrostatica tranzistorului format dintr-o singura molecula.
Tranzistorul este semiconductor cu cel putin trei borne sau electrozi, care fac legatura la regiuni diferite ale cristalului. Acest dispozitiv electronic e folosit in special pentru a amplifica si a comuta semnale electronice si putere electrica.