Apple si-a calcat din nou pe suflet si a lansat nu unul, ci doua smartphone-uri cu ecran de dimensiuni mari, ca urmare a competitiei puternice cu telefoanele Android.
iPhone 6, iPhone 6 Plus si Apple Watch s-au lansat marti seara in Cupertino, California, in cadrul unui eveniment la care a fost prezenta nu doar presa de tehnologie, ci si multi ziaristi specializati in moda. In Europa, pret lui iPhone 6 la liber este intre 700 si 900 de euro, in functie de echipare (16GB, 64GB sau 129GB), potrivit unor informatii aparute in Marea Britanie.
Noul iPhone 6 este mai mare si mai subtire, avand un ecran de 4,7 inch, in timp ce iPhone 6 Plus vine cu unul de dimensiuni inca si mai crescute, de 5,5 inch. Samsung Galaxy S5 are un ecran de 5,1 inch, in timp ce proaspat-lansatul Samsung Galaxy Note 4 vine cu un display cu diagonala de 5,7 inch.
iPhone 6 are muchiile rotunjite, exact asa cum aratau fotografiile aparute inaintea evenimentului gratie unor surse din China. El are 6,9mm grosime, iar partea din spate este din aluminiu.
Evenimentul de marti din California a inceput cu prezentarea unui filmulet in care Apple a vorbit despre cum vede lucrurile diferit:
iPhone 6 a primit un ecran nu din safir, asa cum se discuta, insa cu o sticla intarita cu ioni, asa-numita "ion-strengthened glass", curbata la margini. Ecranul este un LCD cu "Retina HD", iar rezolutia este 750x1334 pixeli, lucru care duce la o densitate de pixeli pe inch de 326.
Smartphone-ul a primit o camera de 8MP, insa compania sustine ca exista imbunatatiri. Ea are diafragma f/2.2 si autofocalizare cu detectie de faza. In plus, puteti face panorame de pana la 43MP. Din pacate, nu exista stabilizare optica a imaginii la iPhone 6, ci doar la iPhone 6 Plus. Camera secundara are doar 1,2MP.
Pentru cei interesati de filmulete, iPhone 6 permite inregistrarea de imagini la 1080p cu 60 si 30fps. Pe slow motion, se filmeaza cu 120fps sau 240 fps, insa in acest caz rezolutia este ceva mai mica.
In ton cu zvonurile, Apple a pus pe noul telefon cipul Apple A8, care ar avea procesor pe 64 de biti cu 25% mai rapid deca iPhone 5s, iar GPU-ul are o crestere a performantelor cu 50%. Cipul e construit pe o arhitectura pe 20nm, lucru care il face cu 13% mai mic decat A7.
In privinta bateriei, lucrurile nu sunt grozave, dar sunt multumitoare. Compania Apple a spus ca iPhone 6 ar trebui sa reziste 14 ore la conversatii in 3G, comparabil cu iPhone 5s, model lansat anul trecut.
Pe langa traditionalele apeluri telefonice prin GSM, noul telefon stie si VoLTE (Voice Over LTE) si apeluri prin Wi-Fi, in cazul unor operatori telecom precum EE din Marea Britanie. Anul acesta, vorbim de LTE Cat.4, care are viteze de pana la 150Mbps. Imbunatatiri si la Wi-Fi. Acum avem Wi-Fi 802.11ac, de trei ori mai puternic decat vitezele Wi-Fi de pana acum.
Noul smartphone are si NFC, lucru care permire introducerea sistemului Apple Pay, pentru plati wireless.
Noul iPhone 6 are si "co-procesor de miscare", care este cuplat cu barometru. Cele doua pot sa isi da seama intre o alergare si un mers pe bicicleta si numara pasii pe care ii faci.
iPhone 6 vine in variante cu spatiu de stocare de 16GB, 64GB si 128GB.
Precomenzile se fac pe 12 septembrie, iar telefoanele se vor livra de pe data de 19 septembrie. Pana la sfarsitul anului, noul iPhone 6 va ajunge in peste 100 de tari din intreaga lume.