Un studiu arata ca elevii si studentii au gadgeturi mai multe decat angajatii sau antreprenorii.
Smartphone-urile raman un vis frumos pentru multi dintre romani. Doar 12% din persoanele cu varsta de peste 14 ani detin un telefon inteligent, iar 5% o tableta, arata un studiu sindicalizat res!com realizat de Mercury Research la sfarsitul anului trecut.
Campionii tehnologiei sunt liceenii, studentii, tinerii pana in 35 de ani si persoanele cu educatie superioara. Studiul mai arata ca cei aflati inca in scoala ii depasesc la acest capitol pe angajati si pe antreprenori.
Daca in randul angajatilor, doar aproximativ unul din sase detine un smartphone, procentul elevilor si studentilor este mult mai mare, ajungand la 38%. In privinta tabletelor, de asemenea, elevii si studentii detin suprematia, 14% dintre acestia au un astfel de device, comparativ cu 9% dintre antreprenori sau 6% dintre angajati.
20% dintre posesorii de smartphone nu se conecteaza niciodata la Internet de pe mobil
Liceenii si studentii sunt inaintea altor segmente si in ceea ce priveste posesia ambelor gadgeturi, 8% dintre acestia detin atat un smartphone cat si o tableta, aproape de trei peste media nationala (3%).
Multi dintre cei care au un gadget inteligent nu il folosesc, insa, si pe Internet. Potrivit acestei cercetari, 20% dintre posesorii de smartphone nu se conecteaza niciodata la Internet de pe mobil, in timp ce in cazul tabletelor vorbim de 43%. Este mai probabil ca tabletele sa fie folosite in principal pentru jocuri, dat fiind numarul mare de posesori care nu se conecteaza la Internet, spun autorii cercetarii.
Insa, liceenii si studentii sunt din nou in top, acestia fiind intr-o masura mai mare online de pe mobil, intrucat majoritatea celor care detin un astfel de aparat il folosesc si pentru accesarea Internetului. Doar 12% dintre elevii si studentii care detin un smartphone si 18% dintre posesorii de tableta nu intra pe Internet de pe aceste gadget-uri.
Studiul este reprezentativ la nivel national si a fost realizat in luna septembrie 2013 prin interviuri fata in fata, pe un esantion de 1200 de respondenti cu varsta peste 14 ani. Eroarea maxima de esantionare este de +/-2.8%, la un nivel de incredere de 95%.