In studiu au fost inclusi 500 de studenti care au folosit telefonul in fiecare zi.
Persoanele care vorbesc prea mult la telefon si isi petrec constant timpul pe retelele de socializare au tendinta de a fi mai nefericite si mai anxioase decat ceilalti oameni, conform unui studiu al cercetatorilor americani, informeaza dailymail.co.uk, citat de Mediafax.
Autorii acestui studiu au urmarit frecventa cu care peste 500 de studenti foloseau telefonul in fiecare zi, evaluand modul in care acest lucru le afecta perspectiva acestora asupra vietii.
Cercetatorii au descoperit ca, in loc sa ii faca pe oameni sa se simta mai aproape de prieteni, telefonul mobil le crestea gradul de anxietate, deoarece numerosi participanti la studiu se simteau de fapt obligati sa pastreze legatura cu ceilalti prin apeluri, sms-uri si postari pe retelele de socializare.
In plus, alti participanti la studiu intampinau dificultati cu privire la deconectarea de pe platformele de socializare, precum Facebook.
Studiul, efectuat de oamenii de stiinta Jacob Barkley, Aryn Karpinski si Andrew Lepp, contrazice rezultatele cercetarilor anterioare care sustineau ca telefoanele mobile imbunatatesc interactiunea sociala si contribuie la reducerea sentimentului de izolare.
Acest nou studiu, realizat la Universitatea Kent din Ohio, a relevat faptul ca utilizarea constanta a telefonului sporea senzatia de stres.
"Reteaua sociala ma face uneori sa ma simt oarecum legat de telefon (...) de parca as avea alta obligatie in viata", a spus unul dintre studentii participanti la studiu, iar alt student s-a plans ca faptul de a poseda un telefon mobil inseamna ca poate fi contactat oricand.
Pentru a ajunge la aceste rezultate, cercetatorii au folosit o unitate de masura clinica a anxietatii si raspunsurile privind nivelul de satisfactie fata de propria viata ale fiecarui student.
"Nu mai exista timp sau singuratate in viata acestor studenti si cred ca, pentru sanatatea mintala, este nevoie de timp de reflectie, de introspectie, de analiza a intamplarilor vietii sau pur si simplu de refacere dupa stresul de zi cu zi", a declarat cercetatorul Andrew Lepp.
Echipa de cercetare a folosit de asemenea rezultatele la examene ale participantilor la studiu, cu varsta cuprinsa intre 18 si 22 de ani, observand ca studentii dependenti de telefonul mobil si de retelele de socializare aveau note mai mici decat ceilalti.
"De asemenea, cativa dintre studentii intervievati au declarat ca trimit mesaje constant (...) de dimineata pana seara, ceea ce ar putea fi un factor de stres in sine", au precizat cercetatorii.