Coreea de Nord, una dintre cele mai izolate si secrete tari din lume, a dezvaluit ceea ce a prezentat drept un telefon multifunctional conceput in tara, numit "Arirang", numele unui cantec popular, relateaza AFP.
Existenta telefonului a fost dezvaluita in cursul unei vizite la o fabrica a liderului nord-coreean Kim Jong-un la sfarsitul saptamanii, a anuntat agentia oficiala KCNA marti. In cursul vizitei, liderul a fost informat cu privire la "performantele, calitatea si ambalarea telefonului mobil Arirang", potrivit KCNA.
Unii analisti apreciaza ca acest smartphone, care are la baza sistemul Android al Google, pare sa fie fabricat in China vecina, aliata Coreei de Nord.
Fotografii difuzate de KCNA arata muncitori inspectand si ambaland telefoane, dar nu si linii de productie.
Anumiti analisti afirma ca telefonul va permite autoritatilor sa supravegheze indeaproape conversatiile cetatenilor.
Desi nord-coreenii traiesc in cea mai izolata tara din lume, Coreea de Nord nu este lipsita total de tehnologia informatiei.
O retea interna de Intranet exista din 2002, anumite agentii guvernamentale au site-uri, iar telefoanele mobile au fost introduse in 2008, printr-o societate comuna cu firma egipteana Orascom. Cele aproximaiv doua milioane de abonati ai telefoniei mobile (dintr-un total de 24 de milioane de locuitori) se pot contacta intre ei, dar nu pot suna in afara tarii.
Dezvoltarea economica in Coreea de Nord este autorizata doar daca nu ameninta regimul comunist, in care puterea este transmisa din tata in fiu de trei generatii.
Intranetul, la care are acces un numar restrans de persoane, este taiat de lume si publica doar informatii aprobate de putere. Accesul la "adevaratul" Internet este rezervat unei super-elite de aproximativ 1.000 de persoane.
Aproximativ 95% din populatia tarii nu are nici mobil si nici Intranet.
Insa frontierele nu mai sunt atat de ermetice ca inainte. Telefoane mobile chineze, introduse prin contrabanda, permit efectuarea de apeluri internationale. Playere DVD, MP3 si dispozitive de stocare USB - introduse de asemenea prin frauda - sunt tot atatea "ferestre" spre exterior, in pofida riscurilor la care se supun cei care le introduc ilegal in tara.