Detaliile picante au fost dezvaluite abia acum de cei implicati in dezvoltarea iPhone
Ianuarie 2007, San Francisco. Se apropia momentul uneia din cele mai importante prezentari din istoria Apple. Insa unul dintre inginerii sefi de la Apple, Andy Grignon, nu era deloc incantat ca trebuie sa ajunga la conferinta. Asa incepe povestea lui Fred Vogelstein despre unele dintre cele mai picante momente din istoria iPhone.
Grignon era seful diviziei care se ocupa de comunicatiile radio ale viitorului iPhone. Isi dedicase doi ani si jumatate proiectului, iar acum era sigur ca se indreapta catre un dezastru. Jobs facea deja de 5 zile repetitii in secret pentru prezentare si de fiecare data, iPhone-ul avea probleme: apelurile se intrerupeau, isi pierdea conexiunea la internet, se bloca sau pur si simplu se inchidea.
Presiunea era la fel de mare si pentru ceilalti manageri ai proiectului a carui dezvoltare a costat peste 150 de milioane de dolari. “Presiunea de a respecta termenele-limita impuse de Steve Jobs era atat de mare incat ajungeai sa te certi la fiecare discutie. Inginerii isi dadeau demisia, apoi reveneau la munca dupa cateva zile de somn”, povesteste Tony Fadell, unul dintre fostii vicepresedinti ai Apple.
Inginerii isi dadeau demisia, dormeau cateva zile, apoi reveneau la serviciu
Dar discursul de 90 de minute a lui jobs a decurs fara probleme si a intrat in istorie. La final, Gringon era cat se poate de vesel: gratie prezentarii reusite si a unei sticle de whiskey. “Nu era doar vesel, ci beat de-a dreptul. Si la fel eram toti cei din randurile 5-6: ingineri sau manageri. Eram sase si fiecare era responsabil de cate un segment al demonstratiei lui Jobs. Cand portiunea aceea se termina cu bine, persoana respectiva lua o dusca. La final, sticla era goala. A fost cea mai tare prezentare din viata mea. La sfarsitul zilei toata echipa reusise sa se imbete”, povesteste Gringon.
Culmea, Steve Jobs a trebuit sa fie convins sa imbratiseze proiectul iPhone, iar discutiile au inceput inca din 2001, cand Apple a introdus iPod-ul. Motivul era simplu: oamenii n-ar fi vrut sa care 2-3 gadgeturi pentru muzica, telefonat sau citit mailuri, cand puteau folosi un singur dispozitiv. Insa provocarea era enorma. Sefii Apple se gandeau ca un iPhone va fi la fel de usor de construit precum un Macintosh. Jobs dorea in schimb sa implementeze si o versiune modificata a OS X.
La sfarsitul prezentarii eram beti cu totii
Nimeni nu mai incercase pana atunci sa inghesuie un sistem gigantic de operare in cipurile unui telefon, iar noul sistem ar fi trebuit sa fie de zece ori mai mic. In plus, nimeni nu mai pusese un ecran capacitiv pe un telefon, desi tehnologia exista inca din anii ’60. In 2003 insa, o echipa de ingineri de la Apple a descoperit cum poate folosi tehnologia multitouch la o tableta.
“Steve Jobs dorea un dispozitiv de pe care sa-si poata citi mailurile atunci cand statea pe WC”, povesteste Joshua Strickon, unul dintre primii ingineri care au lucrat la acest proiect. Marea problema era insa bateria. Nu tinea nici cat sa apuci sa iesi din casa.
Jobs voia un gadget pe care sa-si citeasca e-mail-urile cand era la toaleta
Primul prototip cu care s-a jucat Jobs ocupa un sfert din biroul sau si multi dintre sefii diviziilor se indoiau ca il vor putea micsora pana la dimensiunile unui telefon. In acelasi timp, stiau ca nu e bine sa ii spui “nu” lui Jobs. Asa ca in 2006 au dezvoltat un al doilea prototip, mult mai apropiat de pretentiile sefului Apple.
Proiectul iPhone devenise atat de complex incat ameninta uneori intreaga companie. Cei mai buni ingineri ai Apple fusesera atrasi in proiect, iar restul produselor Apple incepeau sa aiba intarzieri. “Daca iPhone ar fi fost un esec, Apple risca sa nu aiba niciun alt produs gata pentru multa vreme, marturiseste Job Rubinstein, seful diviziei hardware la vremea aceea. Mai mult, Jobs era atat de obsedat sa tina totul secret incat “am proiectat scheme false care sa-I faca pe furnizori sa creada ca ne dau piese pentru un noi iPod”, mai spune Rubinstein.
Daca iPhone ar fi fost un esec, viitorul Apple era amenintat.
Insa tot calvarul angajatilor Apple a luat sfarsit pe 9 ianuarie 2007, la 9 de mintue dupa celebrele cuvinte ale lui Jobs: “Aceasta e ziua pe care o astept de doi ani si jumatate”. Ziua in care majoritatea angajatilor Apple s-au imbatat de fericire.
Sursa: The New York Times