Smartphone-urile cu Android au devenit tinta principala a hackerilor.
Telefoanele cu Android sunt infectate mai frecvent decat traditionalele PC-uri. In primele trei trimestre al anului, 0,68% din telefoanele cu Android au fost infectate cu malware.
Desi pare un procent mic, acesta reprezinta cea mai mare rata de infectie din zona de mobile de pana acum.
Aceasta, in pofida masurilor de securitate luate de Google in ultimii doi ani. Problema, conform unui studiu pe tema securitatii realizat de Nokia, o reprezinta magazinele terte de aplicatii, nu atat magazinul oficial Google Play.
Spre deosebire de iOS, unde exista un singur magazin de aplicatii, aplicatiile de Android pot fi instalate atat din magazinul oficial, cat si din magazine terte. Aceste magazine terte tin fie de producatori de telefoane, fie de diversi dezvoltatori.
Cea mai mare amenintare la adresa utilizatorilor o constituie aplicatiile-capcana prin care sunt livrati troieni. Aceste aplicatii promoveaza diverse facilitati sau chiar incearca sa pacaleasca utilizatorul ca apartin unui dezvoltator cunoscut, precum Facebook sau Google.
Dupa instalare, acestea copiaza un malware care poate fi creat pentru furt de date sau chiar pentru controlul de la distanta a anumitor functii ale telefonului.
Astfel de amenintari periculoase reprezinta jumatate din totalul malware-urilor depistate pana acum care vizeaza Android.
Printre acestea se regasesc si asa-numitele ransomware-uri – un tip de malware care blocheaza accesul la fisierele utilizatorului, cerand bani pentru eliberarea acestora.
Conform aceluiasi studiu, Android a devenit cea mai vizata platforma cand vine vorba de malware – mai multe telefoane cu Android au fost infectate în 2017 decat PC-uri.
Din totalul dispozitivelor infectate anul acesta, 68,5% au fost smartphone-uri cu Android, iar 28% PC-uri cu Windows.
Sursa: News.ro