Una din principalele critici aduse „pleiadei” de telefoane cu Android este ca toate par la fel. Concernul japonezo-suedez vine cu ceva nou pe piata. Un Android cu personalitate. 

Si nu cu orice fel de personalitate, ci cu una activa. Sony Ericsson Xperia Active este un telefon care imi aduce aminte (si dintr-un anume punct de vedere continua traditia inceputa) de modelul W710, care mi-a fost foarte drag o lunga perioada de timp, pe durata sesiunilor de alergare prin parc sau de antrenament la sala.
Ce il diferentiaza pe Xperia Active de orice smartphone de pe piata in acest moment, fie el Android, iPhone, BlackBerry sau Nokia?
In primul rand poate sa preia pulsul de la orice model de centura de piept sau bratara care utilizeaza standardul ANT+, deci ramane la latitudinea fiecaruia daca isi lasa ceasul Suunto sau Polar acasa, mai ales ca Xperia Active are si GPS incorporat, deci ati putea sa renuntati si la „pod”-ul de GPS atunci cand mergeti la alergare sau cu bicicleta.
In al doilea rand, contine o suita de software pentru monitorizarea antrenamentelor, denumita „Sporty Corner”, plasata strategic si usor accesibil intr-unul din colturile ecranului principal si care pe langa monitorizarea evolutiei performantelor sportive, include si optiuni legate de melodiile pe care doriti sa le ascultati in timpul antrenamentului si aplicatii menite sa va imbunatateasca rezultatele.
In al treilea rand, desi specificatiile sunt destul de vagi, telefonul este cel putin rezistent la praf si umezeala (pe site-ul oficial se precizeaza ca ar supravietui si unor intalniri cu baltoace, dar deocamdata lucrurile nu sunt clare, cel putin pentru subsemnatul), iar ecranul tactil este proiectat sa functioneze in conditii extreme de umezeala (vezi punctul anterior), avand inclusa optiunea de utilizare cu degetul umed.
Ce mai adaugam la toate aceste bunatati: un display cu tehnologia Bravia Engine, calitatea sunetului si, foarte important, a castilor Walkman cu suport pentru ureche (singurele casti pentru antrenament cu care m-am inteles, pe care inca le utilizez si care „supravietuiesc” in ureche unei alergari de 5-6 km) si faptul ca vine la pachet cu doua capace pentru baterie, unul alb (pentru sala) si unul negru (pentru serviciu).
Tragand linie, mi se pare ca, cel putin teoretic, Sony Ericsson a gasit solutia castigatoare. Un telefon, care dubleaza ca partener de antrenament (un ceas Suunto, Polar sau echivalent porneste de pe la 300 de lei si urca pana la 1500 pentru modelele avansate cu accesorii), cu specificatii de top, cu beneficiile Android Market si ale arhitecturii semi-deschise a robotzelului verde si cu pachetul multimedia deja celebru, pare a fi perfect pentru o persoana activa.
Ramane de vazut dupa lansare, cat de mult din ce promite producatorul se va regasi in produsul final, cat de popular va fi si nu in ultimul rand, cat de bine se va vinde.

Justificare: imi cer scuze fata de cititori pentru tonul poate prea entuziast al articolului, dar din specificatii (pentru nu am pus deocamdata mana pe telefon) Xperia Active pare a fi ceea ce mi-am dorit dintotdeauna de la un telefon. Sa pot sa il iau si in birou unde sa il folosesc ca pe un smartphone de top si sa aiba loc si in rucsacul de sala, sau pe mana la alergare fara a sta cu grija ca il fac praf. Sunt convins ca voi fi taxat pentru ton, dar va asigur de inexistenta oricarei afilieri cu Sony Ericsson. Doar imi place telefonul. In alta ordine de idei, ma duc sa vad ce se intampla cu iPad-ul daca il folosesc cu mainile umede :).

Share articol: