Samsung trece printr-una dintre cele mai mari crize ale companiei chiar inainte de marea lansare a rivalilor.

Un total de 2.5 milioane de unitati de Samsung Galaxy Note7 au fost livrate de catre Samsung inainte ca acestia sa anunte oficial returnarea lor dupa ce au avut loc peste 35 de cazuri in care bateria telefonului a explodat in timp ce telefonul se incarca.

Desigur, un asemenea pas nu are cum sa nu aiba un impact financiar substantial. Iar momentul s-a nimerit cum nu se putea mai prost: Samsung era la apogeu, succesul inregistrat de Galaxy S7 aducand valoarea actiunilor la o cifra record, ceea ce a dus la cel mai mare profit trimestrial din ultimii 2 ani. In plus, Apple urmeaza sa lanseze miercuri iPhone 7 si iPhone 7 Plus.

Samsung nu avea insa de ales. Un accident grav ar fi insemnat un adevarat dezastru pentru companie. "Daunele potentiale asupra reputatiei sunt mult mai grave decat cele financiare" spune profesorul Chang Sea Jin, profesor la Universitatea Nationala din Singapore.

Intrebat cati bani va cheltui compania pentru inlocuirea unitatilor, presedintele diviziei de telefoane, DJ Koh, a raspuns simplu: "O suma de te doare inima". Analistii estimeaza ca aceasta ar fi de aproximativ 1 miliard de dolari. Desi suma este uriasa, ea nu reprezinta totusi decat sub 5% din profitul net asteptat pentru 2016. Nu trebuie uitat si faptul ca o parte din suma este posibil sa fie acoperita de compania care a oferit bateriile cu probleme.

Bloomberg scrie ca este vorba despre Samsung SDI Co., cei care s-au ocupat de 70% din unitatile fabricate pana acum. In schimb, telefoanele care au venit cu baterii ale companiei chineze Amperex Technology Ltd n-au avut probleme iar Samsung a putut lansa Galaxy Note7 fara probleme in China. Actiunile Samsung SDI Ltd au scazut cu 3.2% luni, ajungandu-se la o scadere in ultimele 2 saptamai de 11%.

Share articol: