In cazul de fata, Google a reactionat prompt eliminand aplicatiile malitioase din Market in mai putin de 24 de ore de la descoperirea breselor. Nu la fel s-a intamplat un troian care a “bantuit” prin Android Market aproape trei luni. 

In cel mai recent caz, aplicatiile care au fost eliminate contineau in afara de cheat-uri sau add-on-uri pentru una din cele mai populare aplicatii – jocul Angry Birds, realizat de firma finlandeza Rovio si un program spyware denumit Plankton, care se conecta la un server transmitand atat informatii despre telefon (IMEI-ul), cat si despre site-urile vizitate si bookmark-uri.
Semnalul de alarma a fost tras pe 5 iunie de Xuxian Jiang, cadru universitar la North Carolina State University care, citat de Wired.com, a laudat pe de-o parte timpul de reactie al Google, dar in acelasi timp, declara ca un alt malware, YZHCSMS, care incarca factura telefonica a victimei trimitand SMS-uri la numere cu suprataxa, a “fost disponibil”, dupa cum va spuneam, timp de circa trei luni in Market.
Pe masura ce platforma Google devine din ce in ce mai populara, creste si numarul de atacuri directionate spre robotelul verde. Creatorii de astfel de aplicatii profita de faptul ca procesul de includere al aplicatiilor dezvoltate de terti in Market este mult mai flexibil decat in App Store-ul lui Apple.
De asemenea, in afara de procesul mai “liberal” de includere a aplicatiilor in portofoliul disponibil pentru download, la acest gen de “derapaje” contribuie si faptul ca Google nu verifica pentru fiecare software codul-sursa, bazandu-se pe comunitatea utilizatorilor sa semnaleze eventuale probleme cu aplicatiile.

Share articol: