8 aprilie este data la care trebuie sa incepeti sa va ganditi serios la un upgrade al sistemului de operare. Windows XP, dupa 12 ani de utilizare la nivel global, va intra la varsta de pensionare.
Cel mai performant sistem de operare pe care Microsoft il propune utilizatorilor de Windows XP in acest moment este Windows 8.1, iar cei obisnuiti cu vechiile ferestre vor vedea ca noutatile promise de Microsoft prin noul sistem de operare nu vor reprezenta o piedica de adaptare.
Obisnuinta vine cu timpul, iar in acest caz timpul de adaptare va fi atat mic, cat si extrem de util. Alaturi de o interfata noua, Windows 8, spre deosebire de XP, aduce si o serie de noutati utile, sigure si simplu de utilizat.
Cand s-a lansat XP-ul, aveam Internet prin dial-up
In 2001, cand Windows XP reprezenta cel mai performant sistem de operare de pe piata, lumea PC-urilor si a internetului era compusa din 50 de milioane de utilizatori online, 31 de miliarde de emailuri trimise pe ani si 40 de milioane de site-uri. In acea perioada, Fax-ul era o metoda uzuala de comunicare, paginile de chat erau la moda, la fel si retelele de cartier, nu putem uita nici de Internetul prin Dial-Up, dar nici faptul ca sedintele de business se petreceau 100% cu toti participantii la fata locului.
Anul 2014 gaseste piata intr-un alt moment, in care numarul de dispositive desktop, dar si mobile, a crescut enorm, in timp ce internetul a trecut la un alt nivel, de proportii uriase. Astfel, in 2013, internetul aduna 2.7 miliarde de utilizatori, 297 de miliarde de emai-uri trimise intr-un singur an si 640 de milioane de site-uri. Comunicarea se petrece prin retelele sociale, Twitter, Facebook si Pinterest, sistemul cloud a schimbat perceptia despre stocare, iar aplicatiile au redefinit notiunea de entertainment. Nici mediul business nu a fost ocolit de schimbari, videoconferintele fiind in acest moment una dintre cele mai simple metode de a fi in 5 locuri in acelasi timp, daca este nevoie.
Astfel, la nivel de proiectare si de interpretare a nevoilor utilizatorilor, XP a ramas, construit in si pentru trecut, in ciuda update-urilor de pana acum, care se vor opri incepand cu 8 aprilie. Windows 8.1 inseamna o noua pagina, o noua interfata pentru alte nevoi, pentru toate cerintele utilizatorilor care vor atat distractie, eficienta, mobilitate, dar si performanta.
In primul rand, explozia numarului de dispositive mobile aparute pe piata, smartphone-uri si tablete a depasit XP-ul cu mult. Si asta pentru ca in 2001 era lansat primul smartphone, ca prima tableta sa apara in 2000. Insa ambele erau departe de ceea ce detinem cu totii astazi. Windows 8 se adreseaza unei piete cu 1 miliard de smartphone-uri vandute in 2013 si 150 de milioane de tablete livrate. Fiecare dispozitiv necesita un sistem de operare care sa ii gestioneze perfect performantele, sa fie eficient si simplu de inteles pentru utilizator, iar XP nu poate sa ofere asta. Insa Windows 8 da.
Windows XP nu poate tine pasul cu noua tehnologie
Exemplele pentru cateva dintre diferentele mici, dar care capata o importanta mare atunci cand ai nevoie de rapiditate si de un sistem de operare intuitiv pot fi aratate si prin cateva aplicatii. Windows foloseste File History, spre exemplu, care functioneaza precum un time machine. Stocheaza fiecare informatie de pe calculatorul tau, iar in cazul unei salvari nefericite peste un proiect care a disparut, in orice clipa poti reveni si continua munca, fara sa pierzi nimic. Si Automatic Maintenance este un serviciu excelent pentru cei care vor sa aiba mereu un dispozitiv “ca uns”. Poate fi programat sa isi faca defragmentarea si scanarile anti malware, sa isi updateze programele de sistem singur si sa analizeze fiecare problema din PC pentru a rula cat mai eficient sistemul chiar in timp ce dormi noaptea. Dimineata, dispozitivul va fi in conditie impecabila.
Windows XP nu poate tine ritmul real cu noua tehnologie. Nu ai garantia ca poti utiliza un USB 3.0, pentru ca nu se gasesc drivere care sa faca asta posibil, iar instalarea unei tastaturi prin Bluetooth, unui monitor 4K sau a unei imprimante wireless ar putea avea serios de suferit, probleme care nu apar cu Windows 8. Asadar, upgrade-ul este necesar.
Hackerii de azi sunt mult mai inteligenti decat cei din vremea in care a fost gandit XP
Securitatea este un alt aspect de luat in calcul atunci cand punem cele doua sistem de operare fata in fata. In 2001, atacurile informatice se faceau la un alt nivel, serviciile publice si bancare nu erau interconectate si dependente atat de mult de mediul online, astfel XP-ul a fost construit in concordanta cu acele vremuri.
Hackerii, in acea perioada, erau interesati mai mult in a “paraliza” functiile calculatorului, in timp ce astazi marea miza este accesul la conturile bancare si furtul de informatie personala, statistica aratand ca astazi, un utilizator de Windows XP are de 21 de ori mai multe sanse sa aiba utilizatorul contaminat cu malware decat un user de Windows 8.