Martus este un program creat in scopul de a stoca – in secret, desigur - informatii privind abuzurile din diverse tari privind drepturile omului – si ne referim la cele de genul torturii si genocidului.

Scopul organizatiei non-profit Benetech din California, creatorii software-ul respectiv, este sa vina in sprijinul tuturor celor care traiesc sub regimuri dictatoriale dar care pledeaza pentru dreptate si libertate, luptandu-se sa adune dovezi in speranta ca intr-o buna zi, cei aflati la putere vor fi trasi la raspundere pentru suferinta celor aflati sub tirania lor.

MARTUS se poate downloada gratuit si se pot completa cu usurinta formularele care ajuta la constituirea bazelor de date. O data completate informatiile respective, acestea vor fi in mod automat criptate si stocate pe un server dintr-o locatie sigura, departe de organele de represiune ale statului respectiv. Tocmai in ideea de a-i proteja pe utilizatorii programului respectiv de cei care care i-ar putea abuza pentru insasi furnizarea unor asemenea date sensibile, mai exista si un buton de panica, pe care cei aflati in situatii limita ( spre exemplu urmeaza sa fie “ridicati”, iar calculatoarele lor examinate din scoarta in scoarta) il pot utiliza cu incredere. Butonul de panica va sterge toate datele de pe computer, inclusiv programul in sine cu o singura apasare de tasta, dar toate informatiile se vor putea recupera ulterior cu o parola si o cheie secreta. 

O sa va intrebati, pe buna dreptate, cati vor avea curaj sa il foloseasca. Ei bine, raspusul ar fi ca... destui de multi! In Guatemala, spre exemplu, a venit in sprijinul celor care luptau sa adune date despre cei cazuti in razboaiele civile de prin '80 si '90. Doi ofiteri de politie au fost judecati si condamnati tocmai pe baza declaratiilor inregistrate de cei de la Benetech pe serverele lor. De asemena, pe baza analizelor efectuate de expertii de la Benetech, s-a demonstrat ca razboiul civil din Peru a fost mult, mult mai sangeros decat au lasat autoritatile sa se vada de fapt, peste granitele tarii.


Intr-un sens mai larg, tehnologia avansata si-a facut dovada prezentei si utilitatii sale in numeroase "puncte fierbinti" ale mapamondului. Exemple reprezentative ar fi in problematica incalcarii drepturilor omului in tari precum Tunisia si Egipt – vezi retelele sociale de networking, in Iugoslavia – fotografiile din satelit care au adus dovezi privind masacrele savarsite prin insasi existenta gropilor comune unde au fost aruncate cadavrele sau putem vobi testele ADN care au permis identificarea celor cazuti in razboaie.

Cea mai recenta treapta care se adauga celorlalte in lupta pentru OM si drepturile sale o reprezinta software-ul celor de la Benetech. Scriitorul Eric Stover, care conduce Human Rights Center de la Universitatea din California, Berkely, afirma ca o asemenea tehnica va revolutiona acest domeniu – mai ales in conditiile in care curtile de judecata internationale au reglementata o baza legala prin care pot condamna pe toti cei care incalca flagrant depturile omului.

Sustinem parerea celor de la Benetech ca “cea mai puternica forta de pe Pamant ramane mintea umana” si ca punctul lor de sprijin in sensul de “a rasturna lumea” va avea sorti de izbanda!

Share articol: