A crescut dramatic numarul mesajelor spam purtatoare de programe care ne pot lasa fara banii din cont, anunta Bitdefender. Vezi care sunt cele mai dese mailuri pe care le primesc romanii.
"In Romania, la momentul de fata, aproximativ 85-90% din totalul de e-mailuri trimise sunt mesaje spam", spune Carmen Mitrica, Head of Antispam Lab Bitdefender. In cazul tarii noastre, numarul spam-urilor care poarta cu ele programe periculoase a crescut foarte mult in ultima vreme, cu toate ca in urma cu cateva luni astfel de mesaje erau aproape inexistente. Amenintarea vine la putin timp dupa ce SUA si Europa au fost atinse de cel mai puternic virus descoperit pana acum.
Cel mai mult a crescut numarul mesajelor de tip pharma, adica al celor care incearca sa ne vanda produse farmaceutice sau diferite proceduri. Dar s-au inmultit si cele care promoveaza cursurile de limbi straine.
"Mesajele de tip spam in limba romana nu sunt foarte raspandite, procentul fiind undeva sub 5%. In schimb, majoritatea spamului primit de romani este in limba engleza, provenind din tari precum SUA sau Rusia", mai spune Carmen Mitrica.
De curand, expertii in securitate au descoperit un val periculos de mesaje spam purtatoare de malware. Mailurile provin din SUA si par trimise din partea Automated Clearing House (ACH), un serviciu financiar oferit de NACHA, asociatia de plati electronice. Ca sa para cat se poate de reale, ele vin de pe un cont de email @nacha.org.
Cei care au ghinionul sa cada victime, risca sa ramana atat fara bani in cont, cat si sa piarda controlul asupra calculatorului, care devine o unealta la dispozitia atacatorilor.
Potrivit Bitdefender, mesajul vine cu un atasament care continea o arhiva zip. Aceasta ofera, aparent, detalii legate de o tranzactie esuata. Ii invita pe utilizatori sa deschida un fisier care pare a avea extensia .pdf, dar in realitatea detine o extensie dubla (.pdf.exe).
"In momentul lansarii in executie, amenintarea instaleaza un downloader – o componenta periculoasa al carei scop este sa descarce pe dispozitivul infectat alte amenintari. In acest caz, downloaderul cauta si instaleaza o varianta a troianului Zeus, precum si un alt troian ce raspandeste mesaje spam, numit Trojan.Generic.6152125. In timp ce backdoor-ul Zeus monitorizeaza tranzactiile financiare electronice si combinatiile de tip nume de utilizator/parola de la conturile bancare, cel de-al doilea troian este responsabil cu trimiterea de mesaje spam", anunta Bitdefender.
Citeste si:
Cat de sigur este telefonul tau? Afla cum te poti proteja de virusii de mobil
Un virus vrea sa te faca vedeta pe Internet