Gabriel Nicula spune ca initial asocia programarea cu limba chineza. A avut ambitie multa si a reusit sa-si schimbe radical viata.

Gabriel Nicula n-a luat bacul si n-a fost niciodata un geniu intr-ale matematicii. Cursul de programare pe care l-a facut a fost primul lui contact mai serios cu informatica. „Este important sa se stie acest aspect”, spune el.

Timp de trei luni a tras tare si a invatat bazele Java, ale HTML, CSS si MySQL. In Romania, salariile pleaca de la 500 de euro pe luna pentru programatorii si testerii aflati la inceput de drum, potrivit raportului Brainspotting 2015.

Am fost ultimul din grupa mea? Nu! Am fost primul? Nu! Dar am stat pana in ultima zi de curs si nu am renuntat. Mi-am facut datoria fata de mine pentru ca am stiut de la bun inceput de ce am luat acele ore de curs si ce imi doresc sa realizez”, spune el.

 

Secretul

Gabriel Nicula nu minte. Dupa prima zi a cursului intensiv de programare Jademy Bootcamp Java a vrut sa se lase. S-a crezut „inapt”. „Era doar rezultatul neincrederi mele in propriile forte”, spune el acum. 

As fi prea plin de mine sa declar ca am invatat programare cu usurinta. A fost greu, tinand cont de faptul ca nu am mai invatat ceva de peste 10 ani. Dar, in continuare, eu cred ca orice este posibil atat timp cat iti doresti si crezi. Din punctul meu de vedere, diferenta intre greu si usor o fac dorinta si ambitia personala de a obtine ce ti-ai dorit”.

„Ceea ce a declansat in mine decizia de a invata programarea este dorinta de a fi mai mult decat sunt”

Timp de trei luni, Gabriel Nicula a mers zi de zi, de dimineata pana seara, la cursuri. Iar dupa ce ajungea acasa deschidea din nou calculatorul. Timp de doua sau trei ore, recapitula materia, relua notiunile mai grele. Pe perioada cursului intensiv a renuntat la orice alta activitate si s-a dedicat exclusiv informaticii. 

Uitandu-ma in urma, spun oricui ca este atat de usor sa inveti programare de orice fel! Cu mult timp in urma asociam limbajul de programare cu gramatica chineza. Nu si acum”.

 

Un salt in cariera

Salariul pe care il primeste acum Gabriel Nicula, ca incepator, este mai mic decat cel pe care il lua ca lacatus mecanic. „Am lucrat in interiorul santierului  naval cu pozitia de lacatus 4 ani si alti 5 reparam vase din mers pe mare undeva in SUA pentru un salariu atractiv, dar in conditii grele: pericolele accidentelor la tot pasul si distanta de casa care te macina tot mai mult”.

Banii pe care ii castiga momentan sunt ceva mai putini. „Dar este de viitor ceea ce fac. Lucrez unde imi face placere, alaturi de oameni educati si conditii umane”, spune el. Daca alaturi de bani contabilizezi si satisfactiile profestionale, atunci „acum castig mult mai mult”.

Nicula spune ca nu e usor sa renunti la ce-ai facut toata viata si sa o iei de la capat, fara sa ai vreo siguranta ca vei fi in stare sa te descurci, dar „mai bine mai devreme decat mai tarziu”.

 

Un tehnician dentar a devenit programator

La acelasi curs de Java a fost si Stefan Dodon care, de asemenea, a reusit sa-si schimbe viata. „De programare m-am apucat cand am vazut ca imi este aproape imposibil sa imi gasesc un loc de munca. Am lucrat ca tehnician dentar la numeroase clinici si cabinete, dar salariile erau foarte mici si jobul in sine nu imi aducea nici o satisfactie”, spune el.

Si Stefan Dodon a avut momente in care a vrut sa renunte, insa cu multa munca si multa rabdare a reusit sa treaca peste. „Castig de patru ori mai bine pe pozitia de [programator] junior la locul actual fata de ce castigam inainte [ca tehnician dentar]”.

 

Startupul Jademy

In spatele celor doua povesti de succes este Sorin Popa, fondatorul startupului Jademy, o scoala de programare intensiva ce-si propune sa recalifice cat mai multi oameni in domeniul IT. „90% dintre cei care absolva cursul isi gasesc un job pe parcursul a 3 luni de zile. Rata de absvolvire se situeaza undeva pe la 60%”, spune Popa.

Pe langa lectiile intensive de programare, Jademy le ofera participantilor si sfaturi practice pentru interviuri si pentru redactarea CV-ului. „Sunt mai multe canale prin care ii ajutam sa se angajeze, colaboram cu companii si agentii de recrutare. Deseori insa, studentii Jademy sunt contactati pe LinkedIn de catre diverse companii cu mult timp inainte de a absolvi cursul si pana la sfarsitul acestuia au deja un loc de munca garantat. LinkedIn este foarte eficient”, spune Sorin Popa.

Cei mai talentati absolventi au reusit sa isi negocieze un salariu net de 800 de euro pe luna

Share articol: