Zdenek Kalal este un student despre care in curand nu vom mai auzi prea multe. De fapt, sunt convins ca nu vom mai auzi nimic, pentru ca va fi rapit, inchis intr-un subsol si pus sa munceasca pentru vreo agentie din trei litere. De ce? 

Pentru ca, de unul singur, a realizat ceea ce agentiile de securitate si dezvoltatorii de software din intreaga lume cauta asiduu – un algoritm de analiza video care recunoaste, invata si urmareste fara mila orice model. De la un urs panda in habitatul natural la fizionomia lui Osama bin Laden. Numele acestei solutii? Predator. De ce nu i-o fi spus “Pufulet” sau “Motanel”, nu stiu.
Videoclipul de mai jos este pe scurt... infricosator si trebuie sa marturisesc sincer ca o parte din mine tot spera ca la emiterea mandatului international pe numele lui Zdenek Kalal, studentul sa iasa in presa si sa spuna ca de fapt solutia nu exista si s-a jucat el cu niste efecte speciale din Adobe Premier. Din pacate insa, lista de conferinte la care participa expunandu-si solutia nu lasa niciun fel de umbra de indoiala ca “e pe bune”.
Cum functioneaza software-ul pe scurt: i se defineste un model pe care sa il urmareasca si cu cat modelul este mai mult timp “in tinta”, cu atat urmarirea este mai precisa si mai... nemiloasa. Asa cum se observa la exemplul cu cele trei degete, in prima faza, atunci cand roteste mana, programul initial pierde tinta, dar in cateva secunde identifica ce s-a intamplat cu aceasta, face achizitia si ulterior nu o mai pierde, in ciuda faptului ca modelul se misca, indeparteaza / apropie sau roteste.
De asemenea, mi se pare deosebit de interesant faptul ca Predator poate urmari fete la care, desi achizitia s-a facut frontal, ulterior prezinta camerei de luat vedere profilul, asta ca sa nu mai vorbesc despre cum i-a identificat poza autorului, dupa ce acesta isi definise propria figura.
Parerea mea? Este veriga lipsa pentru o monitorizare continua, iar software-ul cuplat cu un sistem de camere de luat vederi cum este cel din Marea Britanie va face ca Big Brother sa fie mai aproape ca oricand de realitate. Ce ar mai lipsi? Un lider care sa explice populatiei despre cum se poarta razboiul cu Asia pe durata celor doua minute de ura, in timp ce “teleecranele” observa, identifica, catalogheaza si stocheaza tot ce misca. Literalmente.
Aveti vreun dubiu ca sistemul va fi folosit abuziv in numele “sigurantei populatiei” si “prevenirii terorismului”? Eu nu.

 

 

Nota autorului: 

 

In primul rand, as dori sa multumesc tuturor celor care au citit articolul. Si acum, sa trecem la cele ce trebuie spuse. 

Pentru toti "comentatorii" care au auzit tangential de "motion tracking" si de face-recognition (asteptam si mentionarea altor termeni exotici cum ar fi "pattern recognition" si "geo-fencing", dar se pare ca au fost trecute cu vederea in comentariile "avizate) haideti sa transam o serie de aspecte:

Pentru cei care spuneti cat de usor se scriu programele de motion tracking si cum studentii din anul doi de la Poli le fluiera, scrieti unul un program care sa faca jumate din ce face Predatorul si va garantez ca noi vom fi primii care va vom face lobby, publicand articole despre el. Pana atunci, invatati sa scrieti corect Zdenek Kalal.

Tot pentru ei, in afara de filmele cu Will Smith si cu Tom Cruise, sau de CSI si Criminal Minds, ma intreb cati ati vazut  cum arata o solutie de monitorizare video in viata reala (de exemplu Nextiva de la Verint, sau BFI Optilas sau orice solutie care se vinde pe BANI FOARTE MULTI) si care sunt limitarile ei? (Spre exemplu sa faca "face recognition" cum spun unii comentatori, din profil. Sau din alt unghi in afara de cel din care este luata poza-model.)

Pentru cei care cu o doza de superficialitate imi explica sa ma duc prin magazinele de jocuri sa ma uit la Kinect, haideti sa vedem cateva (ne oprim la cele mai importante 5) din deosebirile tehnologice si de concept intre Predator si Kinect, care fac din Predator o solutie REVOLUTIONARA:

1) Tehnologia dezvoltata: Kinect - matrice 3D de lasere IR + camera IR + matrice de microfoane + software. Predator - solutie exclusiv software => 1 - 0 pentru Predator.

2) Raza de actiune: Kinect - maximum 6m / Predator - limita de detectie a camerei video utilizate (poate fi 10 metri, poate fi 40 de kilometri) => 2 - 0 pentru Predator

3) Resursa de dezvoltare - Kinect: proiect al Rare, un subsidiar al Microsoft Game Studios / Predator - Zdenek Kalal => 3 - 0 pentru Predator

4) Utilizari: Kinect - jocuri, aplicatii de control prin gesturi / Predator: perimetre de securitate, monitorizare modele comportamentale animale, identificare si monitorizare suspecti, punere in aplicare a interdictiilor de trafic pentru persoane, vehicule si o gramada de alte aplicatii => 4 - 0 pentru Predator

5) Implementare: Kinect - instalare fizica oriunde este necesara implementarea functiilor / Predator - layer de procesare software instalabil peste infrastructura de supraveghere video deja instalata => 5 - 0 pentru Predator (vedea-l-as pe ala care monteaza 2 milioane de Kinect-uri in toata Anglia sa faca "face recognition"

SINGURUL punct unde Kinect-ul castiga este prin faptul ca in cei 6 metri cat are raza de actiune, urmarirea o face 3D, nu 2D (ma gandesc la Predator cu doua camere pentru imagini stereoscopice).

Cu aceasta ocazie, doresc sa informez cititorii yoda.ro ca stirile care apar pe acest site chiar sunt documentate si ca redactorii care incearca sa va aduca cele mai interesante stiri au o experienta solida in IT. Ba mai mult daca inainte sa va apucati sa scrieti fara sa va documentati, accesati pagina lui Zdenek, unde in mod cu totul si cu totul intamplator se gaseste o lista, impresionanta pentru un pustan, de prezente in media internationala (ma refer la nume cu renume gen Wired, Engadget, Popular Science) in care, tot intamplator este numit un "pioner in ale computerelor" si asa mai departe. 

P.S. Lumea e plina de idei penibil de simple (hai sa facem un site pe care oricine sa poata sa isi puna videoclipuri,sau un site unde sa putem sa punem poze si sa le aratam la prieteni), dar numai pe unii dintre noi ii cheama Bill Gates, Larry Page, Mark Zuckenberg sau Adam Osborne. Acestia sunt cei care fac miliarde si ajung subiecte de film. Poate a fost dificil sa le fie recunoscute meritele in diverse ocazii, dar haideti macar noi, cei din lumea tech sa incercam sa ne ridicam peste medie si sa mai uitam din cand in cand treaba aia cu muritul caprei vecinului.

P.P.S. @laura - multumesc pentru celelalte referinte. In alta ordine de idei, Edison spunea ca geniul este 99% transpiratie si 1% inspiratie. Deci nu am fost asa de "nesincronizati".

Share articol: