Un startup romanesc ajuta industria de outsourcing sa fie mai profitabila. Joburile repetitive pot fi facute de roboti.
Angajatul unui birou obisnuit are rezolvat o multime de sarcini repetitive de-a lungul unei zile, sarcini cu reguli precise, care presupun de exemplu copierea unor cifre dintr-un document in altul. Astfel de task-uri pot cadea in sarcina unor roboti software care imita perfect comportamentul unui utilizator aflat la tastatura. Acestia vad ecranul unui calculator la fel ca oamenii, dau click-uri, deschid ferestre, apasa butoane, reusind sa interpreteze imaginea afisata pe ecran.
Startupul romanesc UiPath a construit o platforma pentru astfel de roboti, folosita pana acum de clienti precum BBC, Cognizant, Capgemini si CenturyLink.
CEO-ul UiPath, Daniel Dines, spune startupul aplica o strategie diferita de cea a concurentei. El refuza sa faca prezentari in PowerPoint pentru potentiali clienti. "In loc de asta, le aratam softul si le spunem ce poate sa faca", a declarat el pentru ZDNet.
Piata robotilor software este asteptata sa ajunga la 5 miliarde de dolari in 2020, de la mai putin de 200 de milioane in 2013, potrivit Transparency Market Research. Romanii spun ca cifra lor de afaceri va fi de patru ori mai mare in acest an, comparativ cu 2014. Printre concurentii lor se numara Blue Prism si Automation Anywhere.
"Am intrat tarziu pe piata, asa ca noi folosim cele mai noi tehnologii", spune Mihai Badita, Senior Business Analyst la UiPath.
Un robot software poate muta date dintr-un tabel intr-altul, poate exporta si valida date (spre exemplu poate verifica daca numele unei persoane are doar litere, sau este o greseala si apar cifre). El poate fi un ajutor de nadejde si intr-un call center, afisand cu rapiditate anumite informatii despre un client.
De obicei, un robot software inlocuieste intre doi si cinci angajati full-time. Nu face greseli atunci cand copiaza nume sau numere, spre deosebire de oameni, care comit 10 greseli in timpul unui proces de 100 de pasi.
Robotii UiPath sunt de cel putin trei ori mai rapizi decat oamenii insa, in functie de sarcinile pe care le au de rezolvat, pot avea o viteza si de 100 de ori mai mare.
"Estimam ca in jur de 50-60 la suta dintre sarcini pot fi facute automat, pentru moment", spune Badita. Robotii UiPath sunt folositi in servicii financiare, asigurari si medicina.
Badita crede ca primele joburi care vor disparea din cauza robotilor sunt cele care au reguli precise. El spune, totusi, ca beneficiile automatizarii sunt mai mari decat dezavantajele ei.