Agentiile de investigatii de pe intreg mapamondul, inclusiv din Romania, sunt in alerta maxima, in urma unui atac cibernetic fara precedent.

Inca din 2007, indivizi necunoscuti fura informatii extrem de importante din institutii guvernamentale si diplomatice, din toata lumea. 4 astfel de tinte au fost identificate si in Romania.

Specialistii spun, ca avem de-a face, cu "cel mai ingrijorator si sofisticat spionaj cibernetic din istorie".

Cel putin 4 institutii de stat dar si ambasade ale unor tari occidentale la Bucuresti au fost atacate cibernetic in ultimul an.

"Este vorba despre o operatiune de spionaj foarte complexa, unul dintre cele mai ingrijoratoare atacuri cibernetice din istorie si fara indoiala unul dintre cele mai sofisticate", spune Costin Raiu, directorul de cercetare de la Kaspersky.

Atacatorii sunt hackeri ramasi necunoscuti despre care serviciile de informatii stiu doar ca lovesc de undeva din lume. O fac de 7 ani si au deja un nume: Octombrie Rosu. Au inceput cu fostele tari membre ale Uniunii Sovietice de unde au furat date guvernamentale, militare sau din cercetare. S-au mutat apoi in Europa de est.

"Poate fi o ancheta grea, in functie de ce anume s-a sustras. Sa vedem de cand este infectia, posibil sa fie mai demult", spune Dan Tofan, directorul tehnic Cert-Ro.

Share articol: