Bianca Stanescu, specialist in securitate de la Bitdefender iti spune cum poti fi in sigurata in retelele de socializare
In ultimii ani, numarul de virusi propagati prin retele sociale, cel mai adesea prin diverse escrocherii de pe Facebook, a atins cote alarmante. Compania de software antivirus Bitdefender a realizat, de curand, un top al escrocheriilor de pe Facebook, care cuprinde scam-uri de tipul "vezi cine ti-a vizualizat profilul", "schimba-ti culoarea Facebook" sau care promit videoclipuri incendiare cu vedete.
In topul amenintarilor online raspandite pe Facebook se afla si site-urile frauduloase, care le promit utilizatorilor premii, de obicei telefoane mobile sau tablete, in schimbul datelor personale. Iata care sunt cele cinci greseli care te pot frauda sau virusa pe Facebook, dar si cateva sfaturi care sa te protejeze de pericole pe cea mai populara retea sociala din lume.
1. Dai click pe orice link pentru a vedea cine iti urmareste profilul
Nu esti singurul care se va pacali cu o astfel de aplicatie. Multi romani sunt foarte curiosi sa afle cine le-a vazut profilul si care sunt fostii iubiti care inca le urmaresc activitatea de pe Facebook.
Confuzia apare din cauza ca pe alte retele sociale, de exemplu LinkedIn, o astfel de functie este deja integrata. Ai grija pe ce dai click – aceasta este cea mai populara escrocherie Facebook din lume si instaleaza de obicei virusi, fiind folosita pentru a fura date personale. Hackerii ii tenteaza adesea pe utilizatori cu optiuni pe care retelele sociale nu le au din motive ce tin de protejarea vietii private. Fii la curent cu noile optiuni introduse de retelele sociale si nu te increde in nicio aplicatie promovata inaintea unei lansari oficiale.
2. Vrei neaparat sa iti schimbi culoarea Facebook
Multi s-au saturat de culorile traditionale ale retelei sociale si dau click pe escrocherii de genul "schimba-ti culoarea Facebook" in rosu, roz sau verde. Scam-ul le cere utilizatorilor sa descarce si sa execute un fisier de pe un link din afara retelei sociale. Acesta este, in multe cazuri, o extensie de browser pentru Firefox sau Chrome care ii redirectioneaza catre pagini cu sondaje si servicii cu supra-taxa pentru horoscop sau tonuri de apel. Pana cand Facebook nu va anunta ceva concret, toate aceste aplicatii raman simple pacaleli.
3. "Deschizi" videoclipuri sexy cu Miley Cyrus sau Rihanna
Dupa mesajele false de tipul "cine ti-a vazut profilul" si "schimba culoarea Facebook", pe locul al treilea in topul escrocheriilor se afla un filmulet care ar infatisa-o pe cantareata Rihanna in ipostaze indecente. Un click pe un astfel de link instaleaza virusi pe calculatoarele victimelor si ii pacaleste sa dezvaluie date personale. Astfel de escrocherii sunt recurente, aparand periodic pe reteaua sociala. Hackerii variaza doar numele vedetelor si mesajul folosit, fara a schimba alte coordonate ale scam-ului. Studiile Bitdefender arata ca, pe langa, Rihanna, numele de vedete cele mai folosite pentru a pacali utilizatorii sunt Miley Cyrus, Kim Kardashian, Megan Fox, Justin Bieber, Selena Gomez si Chris Brown.
4. Instalezi multe aplicatii fara sa le verifici permisiunile
Pe Facebook, primul indiciu pentru a recunoaste un mesaj care promoveaza un link malitios este "obligatia" de a instala aplicatii sau plugin-uri pentru a putea vedea continutul respectiv. Desi platforma sociala are propriul sistem cloud pentru a stoca datele utilizatorilor, multe aplicatii externe neverificate acceseaza o multitudine de informatii personale pentru ca oamenii le acorda permisiunile solicitate. Odata ce acestea sunt introduse in sistemul de stocare al aplicatiilor, nimeni nu mai poate controla ce se intampla cu acele date. Informatiile pot fi puse cap la cap de catre escroci si folosite si pentru atacuri targetate de tip spear phishing, pentru a depista dimensiunea organizatiei pentru care respectivul angajat lucreaza, ierarhia, expertiza de lucru si chiar competentele sale in domeniul IT.
5. Deschizi linkuri de pe chat fara sa stai pe ganduri
Cel mai popular virus de Facebook care a circulat in Romania a fost Dorkbot, raspandit prin mesageria instant sub forma unor linkuri trimise involuntar de prieteni ale caror calculatoare fusesera infectate. Virusul isi poate face singur actualizarile pentru a-si instala cea mai noua versiune si a fost deja detectat de Bitdefender intr-o versiune initiala, in urma cu trei ani. Pentru ca are capacitati de tip rootkit, virusul poate sa impiedice solutiile obisnuite de securitate sa se actualizeze si, totodata, sa spioneze activitatea utilizatorilor in browser. Dorkbot nu se raspandeste doar prin mesageria instant, ci si prin dispozitive USB.
Pentru a evita cele cinci greseli care te pot pacali sau virusa pe Facebook, iata si alte reguli de securitate:
•Asigura-te ca stii pe cine urmaresti pe Facebook si ca ii cunosti personal pe cei adaugati in lista de prieteni.
•Alege o parola care sa nu fie usor de ghicit, evitand generalitati precum ”1234”, cuvantul “parola” sau numele de utilizator. O parola puternica ar trebui sa contina o variatie mare de caractere, majuscule, litere mici, numere si semne de punctuatie.
•Nu accesa imediat link-urile impartasite de catre alti utilizatori, mai ales daca promit continut senzational.
•Evita sa faci publice informatii personale, precum ziua de nastere, adresa de e-mail sau adresa de acasa.
•In topul site-urilor periculoase raspandite pe Facebook se afla si linkurile frauduloase, care incearca sa te convinga sa participi la sondaje pentru a castiga premii, de obicei telefoane sau tablete. Nu te inscrie la astfel de concursuri decat daca sunt publicate pe paginile oficiale ale companiilor.
•Nu dezvalui niciodata informatii referitoare la perioadele in care parasesti locuinta (”plec la mare tot weekend-ul, ”sunt singur acasa” etc.)
•Atentie la atacurile phishing care vizeaza Facebook. Hackerii sunt capabili sa reproduca pagina exacta de inregistrare a retelei sociale pentru a fura credentialele. Tasteaza intotdeauna numele de utilizator si parola dupa ce scrii adresa Facebook cu "https", direct in browser.
Specialistii Bitdefender sfatuiesc utilizatorii sa isi actualizeze atat solutia antivirus, cat si sistemul de operare si aplicatiile folosite. Virusii devin inutili cand intalnesc o solutie de securitate performanta, cu actualizari realizate periodic.