Asteptarile sunt mari atunci cand instalezi un produs de la Bitdefender. Specialistii romani in securitate sunt considerati cei mai buni din lume.
Romanii de la Bitdefender au luat cam tot ce se putea lua in materie de premii oferite softurilor menite sa iti protejeze calculatorul. Austriecii de la AV-Comparatives le-au acordat trofeul "Produsul anului" pentru Bitdefender Total Security 2013, iar nemtii de la AV Test i-au clasat constant in fruntea clasamentului, anul trecut. Vorbim de doua laboratoare independente si prestigioase, care au pus antivirusul romanesc fata in fata cu nume grele din industrie, precum Kaspersky, F-Secure, ESET, AVG si asa mai departe.
Bitdefender Total Security si Bitdefender Internet Security sunt doua produse care ofera acelasi motor de scanare si aceleasi functionalitati de securitate, insa primul dintre ele are in plus cateva module ca precum backup online, criptare sau sistem anti-furt.
Internet Security 2013 de la Bitdefender vine, fata de versiunea precedenta, cu imbunatatiri pe partea de antivirus si antispyware si este certificat Windows 8. Softul iti protejeaza conexiunea la Internet, detecteaza site-urile care pot avea continut periculos, te protejeaza impotriva furtului de date, monitorizeaza activitatea online a copiilor tai si iti asigura protejarea identitatii pe Facebook si pe Twitter. Exista chiar si o functie, Safepay, care iti protejeaza banii atunci cand folosesti Internet bankingul sau faci cumparaturi online.
In caz care te gandesti ca Bitdefender Internet Security 2013 iti va incetini calculatorul, grijile tale nu sunt intemeiate. Nici nu vei simti ca il ai instalat.
Instalarea
Bitdefender Internet Security ti se va instala in cateva minute pe calculator. Ai de dat foarte putine clickuri, totul este usor de inteles si fara batai de cap. Chiar si in cazul in care bifezi modul de instalare Custom, in care poti face unele setari manual, totul se face usor.
Tot la acest pas, este bine sa lasi bifata optiunea "Send anonymous usage reports", cu ajutorul careia specialistii de la Bitdefender vor primi automat rapoarte anonime de la tine, care ii vor ajuta sa isi imbunatateasca produsele.
In timpul instalarii ti se va cere un cont. Poti sa iti faci unul special la Bitdefender sau te poti loga cu cel de Facebook sau de Google. Din comoditate, noi am ales sa ne autentificam cu contul de Facebook si totul a mers fara nici cea mai mica problema.
In cele cateva minute in care softul se instaleaza pe calculatorul tau, in paralel, acesta iti scaneaza memoria si unele zone critice.
Destul de devreme in procesul instalarii, calculatorul tau se poate reseta in caz ca se descopera vreun malware. In situatia aceasta ti se va porni o versiune de Linux care iti va elimina malware-ul care ar vrea sa impiedice instalarea unui antivirus in calculator. Un astfel de malware nu poate fi eliminat clasic, din Windows.
Acum ca instalarea s-a terminat, te poti bucura de confortul unui calculator de care virusii se tem sa se apropie, dar nu inainte de a-i arata softului cum anume vrei sa te protejeze. Ai optiuni precum antispam, antiphishing sau firewall. Pe cele mai multe dintre acestea ar fi bine sa le activezi. Optim e sa lasi pe Autopilot, mod care are deja toate setarile configurate.
Interfata
Nu trebuie sa fii specialist ca sa te descurci cu Bitdefender Internet Security 2013, pentru ca interfata este usor de utilizat. Cel mai important este ca in partea de sus a ferestrei sa ai culoarea verde. Asta inseamna ca esti protejat. In cazul in care iti apare culoarea galbena, exista niste probleme, dar nu foarte urgente. La rosu, in schimb, trebuie sa vezi ce se intampla.
Uneori, insa, culorile galbena si rosie te anunta ca ai update-uri de facut sau ca functia de autoscan a fost dezactivata. De obicei, aceste culori apar cand iesi de pe Autopilot si trebuie sa faci singur toate lucrurile pe care le face softul singur, in mod normal, ca de exemplu update-urile sau scanarile.
Cei de la Bitdefender recomanda sa iti tii antivirusul pe Autopilot.
Din aceasta interfata poti face schimbari in setari, poti comuta pe autopilot sau poti porni scanarile.
Scanari
Acesta este punctul forte al antivirusului Bitdefender Internet Security 2013, pentru care a primit laude din partea laboratoarelor austriece si germane. Va si foarte simplu sa gasesti in interfata zona din care poti alege modurile de scanare. Poti opta intre Quick Scan, System Scan, Custom, Vulnerability si Rescue Mode.
Quick Scan, asa cum ii spune si numele, iti face o scanare rapida a programelor instalate pe calculator. In medie, aceasta scanare ar trebui sa dureze un minut. Totusi, prima data cand faci asta nu trebuie sa te panichezi si sa inchizi fereastra chiar daca dureaza mai mult. In cazul nostru, prima scanare a mers foarte repede:
System Scan are, de asemenea un nume intuitiv. Aceasta optiune scaneaza intregul sistem. Evident, va dura mai mult decat precedenta, dar calculatorului tau i se va face o analiza riguroasa.
La Custom Scan alegi tu ce sa iti scaneze si cum.
Vulnerability Scan inspecteaza calculatorul in general si iti spune inclusiv daca parolele tale de sistem pot fi sparte usor sau nu.
Rescue Mode e o optiune la care nu-ti dorim sa fie nevoie sa apelezi, pentru ca inseamna ca ai de-a face cu o amenintare informatica puternica. Daca antivirusul detecteaza un malware care nu poate fi sters din Windows, atunci poti intra in Rescue Mode.
Si inca un artificiu inteligent: atunci cand scaneaza, Bitdefender foloste asa-numitul sistem Smart Scan, care optimizeaza destul de mult procesul. Smart Scan sare peste fisierele pe care le-a declarat anterior sigure si care nu s-au schimbat deloc de la scanarea precedenta.
Pilotul automat
Unul dintre lucrurile care iti vor placea este Autopilot, mod in care softul face toata treaba, iar tu vei uita ca ai un antivirus instalat pe calculator. Autopilot detecteaza amenintarile informatice, instituie carantina si iti scoate virusii din calculator fara sa te spameze cu popupuri la cea mai mica miscare.
Se vor bucura de Autopilot si persoanele care sunt constiente ca trebuie sa isi protejeze calculatorul impotriva amenintarilor informatice, insa nu au cunostinte foarte solide in domeniu.
Din interfata e foarte simplu sa comuti intre Autopilot si User Mode. Daca lasi Bitdefender pe Autopilot nu vei avea nicio problema.
Privacy. Fisiere sterse fara sa lasi vreo urma
Atunci cand stergi un fisier din calculator, nu e foarte greu pentru un utilizator mai priceput care intra in posesia gadgetului sa recupereze datele, chiar si atunci cand stergi fisierul cu Shift+Del si nu-ti mai intra in Recycle Bin.
Bitdefender Internet Security 2013 iti sterge irecuperabil fisierele din calculator. E o functie foarte utila, dar grija mare: dupa ce ai folosit-o, nici cel mai mare specialist de la NASA nu-ti mai poate recupera datele.
Control parental
Bitdefender Insternet Security 2013 le permite parintilor sa urmareasca usor activitatea copiilor lor, pornind de la site-urile accesate de copii, incluzand aici retelele de socializare precum Facebook, continuand cu programele de mesagerie instanta ca Yahoo! Messenger si ajungand pana la aplicatiile folosite. Atunci cand copilul vrea sa intre pe un site pe care nu are voie, i se va afisa acest mesaj:
Parintii pot creea cate un cont pentru fiecare copil in parte, prin intermediul caruia ii pot impune restrictii celui mic si ii pot monitoriza activitatea. Spus pe sleau, mamele si tatii au o multime de unelte prin care pot sa ii tina din scurt pe copii. Totul e ca aceasta activitate sa nu ajunga o obsesie.
Safepay. Plati online sigure
Daca esti fan al cumparaturilor online sau daca folosesti Internet banking ori platesti facturile online, Safepay de la Bitdefender iti ofera siguranta ca nimeni nu se atinge de contul tau. Toate tranzactiile realizate prin intermediul acestui browser extrem de sigur sunt protejate, pentru prevenirea furturilor de orice fel. Daca il folosesti, nu trebuie sa iti face griji in privinta key loggerelor - acele softuri care tin minte tastele pe care le apesi -, atacurilor de tip phishing sau capturilor de ecran automate. Vei vedea ca softul vine cu o tastatura virtuala care ii impiedica pe hackeri sa inregistreze tastele pe care le apesi. Aceasta va aparea pe ecran de fiecare data cand vei avea de introdus date sensibile.
Safepay e un browser in toata puterea cuvantului, care va rula automat in momentul in care detecteaza ca intri pe site-ul unei banci. Il poti deschide si singur dand click pe iconita Safepay de pe desktop sau apasand butonul Start si alegand apoi All Programs -> Bitdefender 2013 -> Bitdefender Safepay.
Un alt avantaj este ca Safepay are si protectie hotspot, asa ca poti face plati online fara stres chiar si intr-o retea Wi-Fi nesigura.
Stick USB imunizat
Vei gasi foarte utila si functia USB Immunizer de la Bitdefender Internet Security 2013, care protejeaza orice stick de virusi, atunci ca e conectat la calculator. In felul acesta nu trebuie sa iti mai faci griji ca stickul tau USB ar putea infecta calculatoarele prietenilor.
Concluzii
Softurile de la Bitdefender sunt, pe buna dreptate, apreciate in lume. Rezultatele obtinute in testele care analizeaza performanta sunt mereu la superlativ. Bitdefender Internet Security 2013 este ideal pentru persoanele care vor sa aiba calculatorul protejat de nota 10+, iar antivirusul sa lucreze in liniste, fara popupuri suparatoare si fara alarme false.
Interfata este foarte usor de folosit chiar si de catre cei care au putine notiuni de informatica, setarile de confidentialitate lucreaza ireprosabil, iar controlul parental ofera multe unelte.
Si inca un plus, de data asta subiectiv: o firma de IT, la inceput mica, din Romania face treaba mai buna decat Kaspersky, F-Secure sau AVG.