Majoritatea strategiilor de tranzacționare care și-au câștigat popularitatea printre traderi sunt variații ale unor strategii care existau deja și sunt de obicei centrate pe un indicator sau o anume viziune.
O astfel de strategie este și strategia de tranzacționare care se bazează pe Keltner Channel.
Strategia de tranzacționare Keltner este construită pe principiul benzilor sau canalelor de volatilitate. Ideea în sine a acestei strategii este simplă și eficientă.
Unul dintre cei mai cunoscuți indicatori care utilizează canalele de volatilitate este Bollinger Bands (Canalele Bollinger). Deși este un indicator creat anterior Bollinger Bands, Keltner Channel nu este la fel de faimos.
Denumirea indicatorului - Keltner Channel se datorează inventatorului metodei de tranzacționare Keltner lansată în 1960 - Chester Keltner, un trader de mărfuri.
Teoria, care este fundamentul strategiei de tranzacționare cu indicatorul Admiral Keltner, se rezumă la următoarele:
1. Canalele se trasează în funcție de volatilitate, la o distanță anume comparativ cu prețul mediu
2. Canalele prezintă fluctuațiile de preț importante
3. Când piața evoluează între cele doua canale probabilitatea ca evoluția prețurilor să urmeze trendul este superioară mediei.
În funcție de distanța la care sunt plasate canalele, prețurile au tendința să oscileze de la un canal la altul. Canalul de volatilitate se va amplasa în funcție de volumul de moment al tranzacțiilor, mai exact de volatilitatea existentă în piață la momentul respectiv. De exemplu, pentru stabilirea distanței se poate folosi abaterea reală raportată la medie (o calculează indicatorul Average True Range) sau abaterea standard.
Experiența de tranzacționare arată că benzile Keltner sunt un indicator de volatilitate eficient.
Cum se folosește indicatorul Keltner Channel
În general traderii se împart în două categorii:
● Cei care tranzacționează în direcția trendului
● Cei care tranzacționează contra-tendință
Deși au motive diferite ambele categorii doresc să identifice același lucru: dacă piața evoluează în trend sau în range la un anumit moment dat.
Un moment deosebit de important este când piața comută între cele două stări ale sale, atunci când prețurile nu au stabilit încă direcția următoare de evoluție.
În momentele de indecizie există mai multe opțiuni. Prețurile pot:
● Să spargă niveluri de suport sau rezistență și să lanseze o nouă direcție de evoluție
● Să fie respinse de nivelurile de suport și să retesteze rezistența anterioară sau doar să atingă rezistența și să se îndrepte spre nivelul de suport anterior.
Deci problema majoră este cum se identifică aceste niveluri importante de preț. Și aici intră în scenă canalele de volatilitate. Scopul lor este să repereze punctele de instabilitate în evoluția prețurilor. Prin urmare puteți folosi Admiral Keltner pentru a identifica oportunități de tranzacționare prin intermediul nivelurilor cheie de preț.
Principiul de funcționare este următorul:
Indicatorul Keltner prezintă trei canale sau linii: superior, central și inferior. Oportunitățile de tranzacționare se regăsesc pe liniile superioară și inferioară.
Calcularea liniei centrale a Keltner Channel
Linia centrală a Keltner Channel este o medie mobilă simplă de 10 perioade a prețului standard și este punctul de bază pe care se construiesc canalele.
Prin preț standard se înțelege media mobilă dintre nivelul cel mai mare de preț al unei lumânări, nivelul cel mai mic de preț al unei lumânări și prețul de închidere.
În funcție de linia centrală se construiesc liniile canalului indicatorului Keltner Channel. Canalul se construiește pe baza mediei mobile de 10 perioade a prețului standard, iar linia centrală se află la mijlocul distanței dintre linia inferioară și linia superioară.
Actualmente indicatorul Keltner implicit în MetaTrader nu reprezintă versiunea originală a Keltner Indicator ci este modificat, liniile de canal fiind amplasate față de linia centrală în baza ATR.
Ceea ce este important pentru dumneavoastră este să cunoașteți nu atât cum se calculează matematic indicatorul cât, cum și când și când sa îl folosiți și ce rezultate puteți obține.
Strategii de tranzacționare cu Keltner Channel
Strategiile de tranzacționare care utilizează canale de volatilitate sunt aproximativ asemănătoare.
În baza indicatorului Keltner semnalele de intrare în tranzacții sunt:
● Semnal de cumpărare atunci când nivelul prețului sparge linia superioară a canalului Keltner
● Semnal de vânzare atunci când nivelul prețului sparge linia inferioară a canalului Keltner
Ca în orice strategie de tranzacționare și când utilizați Admiral Keltner este recomandabil să îl folosiți într-o combinație de indicatori nu de sine stătător.
În combinație cu Keltner puteți utiliza un alt indicator pentru a confirma semnalele de intrare în tranzacții și a filtra semnalele false.
Utilizați Keltner Channel în combinație cu un alt tip de indicator, ați putea încerca, de exemplu, oscilatorii. Dar testați pe un cont demo diverse combinații de indicatori și vedeți ce se potrivește cel mai bine stilului dumneavoastră de tranzacționare.