Predictiile care vorbesc despre un dezastru economic  din cauza cresterii populatiei in urmatorii ani ar putea fi gresite.

Suntem deja peste 7 miliarde de oameni pe aceasta planeta, iar in anul 2050 numarul va ajunge la aproape 10 miliarde. Oare cum vor trai oamenii atunci? Vor prospera sau vor suferi de foame, din cauza ca resursele limitate ale planetei nu ii vor putea hrani?

Potrivit unui articol scris de Mahmoud Mohieldin, vicepresedinte al Agendei de Dezvoltare 2030, publicat in The Guardian, viitorul nu este chiar asa de sumbru cum sustin unii economisti, adepti ai teoriei Malthusiene.

In prezent, din cei 7,5 miliarde de locuitori, numai 750 de milioane traiesc in conditii de saracie extrema, adica doar 10% din populatia planetei. Chiar si tarile considerate mai sarace, cum sunt India si China, au facut in ultimii ani progrese importante si au crescut venitul multor categorii sociale.

Pe viitor, unele tari ar putea reusi sa iasa de sub pragul saraciei. De exemplu, Africa sub-Sahariana, unde exista saracie extrema si peste 43% din populatie este formata acum din copii sub 15 ani, are toate sansele sa se dezvolte in momentul in care toti acesti copii vor ajunge la varsta la care vor putea sa munceasca.

In tarile bogate, acumularea de economii in randul populatiei adulte si varstnice va produce la un moment dat o crestere brusca a investitiilor, stimuland astfel cresterea economica.

Practic, provocarile la care trebuie sa faca fata societatea sunt diferite. In cazul tarilor cu populatie tanara, secretul este ca institutiile statului sa asigure multe slujbe in domeniul productiei. Iar in cazul statelor cu populatie imbatranita, trebuie adaptat sistemul de asistenta sociala si imbunatatita productivitatea. In ambele cazuri insa, stimularea angajarilor este esentiala.

Tarile cu populatie tanara au mare nevoie de fonduri, in timp ce statele cu populatie imbatranita au nevoie de forta de munca tanara.

Ultimii 35 de ani, perioada in care populatia planetei a crescut foarte mult, arata ca o crestere demografica foarte mare nu aduce neaparat cu sine si o saracie extrema. Trebuie respectate insa aceste reguli, care asigura cresterea economica.

Share articol: