Sunt mulți cei care cred că fantomele există, destui care cred că au văzut măcar una la viața lor, dar și un număr semnificativ de persoane care privesc cu multă îndoială acest subiect.
Nu vorbim despre superstiții aici, ci despre argumentele științifice care stau în spatele convingerilor unor persoane că stafiile ar fi reale. Statistic vorbind, 45% dintre cetățenii din Statele Unite ale Americii cred că fantomele există, potrivit acestui sondaj publicat de Huffington Post.
Mai mult, 18% dintre americani cred chiar că au intrat într-un contact direct cu o fantomă. Desigur, glumind puțin aici nu intră în calcul și acel moment când pisica se uită speriată peste umărul tău. Dar să revenim la argumentele științifice prezentate de Sabrina Stierwalt, expert în astronomie și astrofizică.
1. Sunetele de frecvență joasă
Așa cum nu putem vedea lumina de la o anumită distanță sau frecvență, precum undele radio, care sunt un tip de radiație electromagnetică, în același fel sunt sunete pe care nu le putem auzi. Vorbim despre sunetele care depășesc 20.000 Hertz, pe care liliecii le folosesc pentru a se putea deplasa, dar și cele foarte joase, de sub 20 Hertz, denumite și infrasunete. Însă în cazul celor din urmă, un studiu din 2003 a arătat că acestea nu trec complet neobservate. În experiment, 22% dintre persoanele care au fost expuse unor sunete de 17 Hertz au declarat că au trăit o stare de neliniște, de frică și s-au trezit cu pielea de găină.
2. Mucegaiul
Poate părea amuzant la prima vedere, însă nu e chiar așa. Atunci când stai într-un mediu în care se regăsește și mucegai, acesta poate afecta atât sistemul respirator, dar și creierul. Expunerea prelungită la mucegai poate provoca simptome neurologice, precum demența sau delirul, arată acest raport. Ceea ce ar putea explica de ce casele care sunt considerate bântuite sunt tocmai cele în care se regăsește și mucegai.
3. Monoxidul de carbon
Așa cum mucegaiul poate provoca halucinații, același lucru poate fi spus și despre monoxidul de carbon în cantități mari. Atunci când cantitatea de monoxid de carbon dintr-o locuință crește din pricina unui coș care nu a mai fost curățat, există riscul aparițiilor unor episoade asociate halucinațiilor.
4. Puterea sugestiei
Unele studii au arătat există șanse mai mari de a crede în contactul cu episoade paranormale, dacă o altă persoană care a fost lângă tine îți va sugera această idee.
5. Suntem dependenți de frică
Atunci când ne este frică, la nivel biologic creierele noastre eliberează dopamină, un compus chimic asociat cu plăcerea. Așadar, la nivel inconștient am putea fi legați de o formă de dependență față de acest compus.
Sursă foto: Pexels.com