Concursul va avea loc in Statele Unite ale Americii peste doua saptamani, iar premiile sunt de 4 milioane de dolari
6 liceeni din Romania vor participa la International Science and Engineering Fair (Intel ISEF), cel mai mare concurs de stiinta si inginerie din lume, care se va desfasura in Phoenix, Arizona, intre 12 si 17 mai. In total, 1600 de tineri de pe intregul mapamond iau parte la competitia cu premii si burse de 4 milioane de dolari.
Unul dintre tinerii romani, Ionut Budisteanu de la Grupul Scolar Oltchim din Ramnicu Valcea, s-a calificat si anul trecut, cand a reusit sa obtina 14.000 de dolari in finala pentru un proiect inovator destinat industriei auto. Ideea cu care vine in acest an este de a folosi inteligenta artificiala pentru a revolutiona conceptul de masina autonoma.
Unicitatea solutiei propuse de el consta in utilizarea unui radar minimalist si a unor camere video, montate pentru a recunoaste din imagini, folosind algoritmi informatici proprii, marcajele, limitele si pozitionarea in timp real a masinii in trafic, semnele de circulatie si posibilele obstacole. Un automobil echipat cu solutia gandita de Ionut ar putea circula 100% regulamentar pe strada, respectand viteza si distanta fata de alti participanti la trafic, fara implicarea unui sofer, reducand astfel posibilitatea producerii de accidente.
Alti doi liceeni romani, Alexandra Elisabeta Matea Moldovan si Ştefan-Florin Neaga, de la liceul Dimitrie Bolintineanu din Bucuresti vor prezenta o lucrare inedita despre existenta, raspandirea si posibilitatile de control in cazul virusului West Nile, purtat de tantari, care poate conduce la apariţia unor afectiuni grave, precum meningo-encefalita, meningita sau encefalita. Lucrarea demonstreaza ca incalzirea globala are ca efect raspandirea tot mai puternica a acestui virus la nivel mondial, inclusiv pe teritoriul tarii noastre.
Un al treilea proiect va fi prezentat de Cristina Nedelcu si Constantin Popa de la Colegiul National „Nicu Gane” din Falticeni impreuna cu Ciprian Suiu, de la Colegiul National „Petru Rares” din Suceava. Ei vin cu un studiu are analizeaza efectele pe care poluarea le are asupra aerului din marile orase. Cercetarea lor se concentreaza pe orasul Falticeni si e dezvoltata in perioada august 2012 – martie 2013. Prin lucrarea lor, tinerii propun un echipament si un experiment simplu prin care se poate mssura tendinta de încălzire, apeland la masurarea constantei solare si a radiatiei ce ajunge la nivelul solului nefiltrata suficient de atmosfera.
Cei 6 elevi romani sunt castigatorii etapei nationale a concursului si reprezinta cea mai mare participare romaneasca la aceasta competitie.