Descoperirea a 62 de noi sateliți care orbitează în jurul planetei Saturn ridică numărul total la 145 - și lasă să se întrevadă un trecut haotic.
Scurta, dar glorioasa domnie a lui Jupiter ca planetă cu cei mai mulți sateliți din Sistemul nostru Solar s-a prăbușit în această săptămână, când oamenii de știință au confirmat descoperirea a 62 de noi sateliți care orbitează în jurul lui Saturn - ridicând totalul corpurilor cerești adiacente planetei cu inele la un număr impresionant de 145.
Aceasta este o mare diferență față de cele 95 de luni confirmate ale lui Jupiter. Saturn este acum prima și singura planetă din sistemul solar cu mai mult de 100 de sateliți cunoscuți, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din British Columbia, care au contribuit la noile descoperiri.
Echipa de cercetători internaționali a făcut aceste descoperiri folosind date de la Telescopul Canada-Franța-Hawaii, aflat în vârful Mauna Kea, Hawaii, între 2019 și 2021. Analizând o serie amplă de imagini secvențiale realizate în ferestre de observare de 3 ore, echipa a identificat 62 de luni care anterior erau fie prea mici, fie prea slab iluminate pentru a fi detectate. Unele dintre cele mai mici luni măsurau doar 2,5 kilometri lățime.
Toate cele 62 de luni nou detectate sunt „luni neregulate", ceea ce înseamnă că ele urmează orbite îndepărtate, eliptice în jurul planetei gazdă și se deplasează adesea retrograd - sau în direcția opusă rotației lui Saturn. Potrivit cercetătorilor, multe dintre aceste luni mici și ciudate se grupează pe orbite retrograde similare, ceea ce sugerează că ele ar putea proveni dintr-o lună mamă mai mare care s-a desprins cu milioane de ani în urmă.
„Pe măsură ce testăm limitele telescoapelor moderne, găsim tot mai multe dovezi că o lună de dimensiuni moderate care orbitează în jurul lui Saturn s-a dezintegrat cu aproximativ 100 de milioane de ani în urmă", a declarat Brett Gladman, profesor de astronomie și astrofizică la UBC, într-un comunicat de presă.
Se așteaptă ca noii sateliți să fie recunoscuți la sfârșitul acestei luni de către Uniunea Astronomică Internațională.
_________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: