Noi date arată că poluanții care se află în spatele a milioane de decese ce ar putea fi prevenite afectează acum aerul pe care majoritatea dintre noi îl respirăm.
„Poluarea aerului are un impact la un nivel mult mai granular decât se credea anterior", spune Sophie Gumy, reprezentant al Organizației Mondiale a Sănătății, cu referire la cercetările organizației privind calitatea aerului.
Pe baza unei analize a datelor privind poluarea aerului, care include peste 6.000 de orașe din 117 țări, OMS afirmă că 99% din populația lumii respiră în prezent aer nesănătos.
Cu fiecare respirație, dioxidul de azot (NO2) invizibil provenit de la vehicule, echipamente de construcții, cazane industriale, centrale electrice și așa mai departe, pătrunde adânc în plămânii noștri. Acolo, acesta poate irita țesuturile delicate ale căilor respiratorii, provocând o inflamație tot mai mare, declanșând alergii și astm și reducând funcția pulmonară.
De asemenea, NO2 crește considerabil riscul copiilor de a dezvolta astm, acesta fiind asociat cu o greutate mai mică la nou-născuți, precum și cu boli cardiovasculare, chiar și în cazul unei expuneri pe termen scurt. Inhalăm, de asemenea, particule fine transportate prin aer, alcătuite din multe substanțe diferite, inclusiv praf natural din deșert, precum și tot felul de poluanți proveniți din microplastice, industrie, activități agricole, arderea combustibililor fosili și incendii de vegetație.
„Particulele fine sunt capabile să pătrundă adânc în plămâni și în sânge, provocând efecte cardiovasculare, cerebrale (accidente vasculare cerebrale) și respiratorii", precizează OMS. „Există dovezi emergente că particulele au impact asupra altor organe și cauzează și alte boli.”
La nivel global, doar 23% dintre locuitorii din cele 4.000 de orașe analizate în cadrul studiului respiră niveluri de NO2 care se încadrează în evaluările de siguranță ale OMS, cele mai mari concentrații fiind înregistrate în zona Mării Mediterane. Luna trecută, un alt raport privind calitatea aerului, realizat de compania elvețiană IQAir, a ajuns la concluzii similare.
Vestea bună este că multe orașe din China au înregistrat anul trecut o îmbunătățire a calității aerului. Dar ele mai au încă un drum lung de parcurs. Țările în curs de dezvoltare se confruntă cu provocări suplimentare legate de sursele de încălzire, precum și de industrie.
„Este șocant că niciun oraș și nicio țară mare nu oferă cetățenilor săi un aer sigur și sănătos, conform ultimelor recomandări ale Organizației Mondiale a Sănătății privind calitatea aerului", spune Frank Hammes, CEO al IQAir.
„Acest raport subliniază cât de mult mai este de lucru pentru a ne asigura că toată lumea respiră un aer sigur, curat și sănătos. A sosit momentul să acționăm."
Ambele rapoarte indică faptul că aproape toți ne confruntăm cu un risc crescut de boli de inimă, accidente vasculare cerebrale, boli pulmonare și cancer din cauza acestor poluanți. OMS estimează că poluarea aerului a cauzat aproximativ 4,2 milioane de decese premature în 2016.
__________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: