Populația mayașă a cunoscut o evoluție foarte rapidă în urmă cu mii de ani, iar moștenirea culturală și arhitecturală continuă să uimească.
Excavațiile și noile investigații realizate la un sit arheologic din Mexic, până acum necunoscut cercetătorilor, au scos la iveală cea mai veche și cea mai mare structură descoperită până acum, dintre cele construite de mayași, a declarat arheologul Takeshi Inomata, de la Universitatea din Arizona.
Noua descoperire de adaugă celor mai recente potrivit cărora civilizația mayașă obișnuia să contruiască structuri masive de dimensiuni foarte mari chiar de la începuturile sale, în urmă cu aproximativ 3000 de ani. Această teorie vine să contrazică ideea potrivit căreia populația a evoluat de la așezări foarte mici, cu aspect de sat, la adevărate centre urbane cu piramide și alte clădiri masive, așa cum sugerează unii oameni de știință.
Mai mult, noul studiu vine ca un exemplu în plus al felului în care noile tehnici arheologice pot contribui la clarificarea adevărului istoric, prin revelarea unor monumente și clădiri până acum necunoscute, în special în zonele accidentate sau cu un teren dificil. De exemplu, tehnica Lidar folosește pulsații laser pentru a aduna date referitoare la relief și la floră, reușind astfel să indice locurile de excavație potrivite, care au dus la unele dintre cele mai importante descoperiri arheologice.
De această dată, tehnica a fost folosită în pădurile din Tabasco, Mexic, scoțând la iveală rămășițele a 21 de centre ceremoniale, inclusiv Aguada Fénix. Hărțile Lidar au arătat că fiecare sit conține un altar de formă rotundă sau pătrată, alăturată unei platforme lungi, rectangulare, cu orientare către est. Această structură este caracteristică acelor zone în care erau performate ritualurile publice în vechile orașe mayașe.
Mai mult, aceste descoperiri clarifică și faptul că nu doar așezările mari, conduse de regi sau de clasele dominante, erau capabile să realizeze proiecte de o asemenea anvergură. Cercetătorii sugerează că, încă de pe atunci, mayașii erau conștienți de necesitatea locurilor pentru adunări cu multe persoane, așa că au făcut eforturi pentru a construi ansambluri ritualice.
„Cu toate că, probabil, erau câțiva lideri care jucau un rol central în planificarea și organizarea unei astfel de activități, factorul principal a fost participarea voluntară a oamenilor, care nu necesită un guvern centralizat”, a declarat Inomata, citat de Science Alert. Cel mai probabil, oamenii veneau într-un număr mare la performarea ceremonialurilor antice, la ocazii speciale relaționate probabil cu anumite date calendaristice sau cu evenimente astronomice.
_________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: