Planeta ratacitoare, denumita CFBDSIR2149, confirma teoria formarii stelelor si planetelor
O planeta "ratacitoare", care nu se afla pe orbita niciunei stele si pluteste libera prin spatiul interstelar, a fost descoperita de astronomii europeni si canadieni, care au reusit sa ii determine varsta, masa si temperatura, informeaza AFP.
"Acest tip de planeta, atat de rece si atat de tanara, desi este cunoscuta de teoreticieni, nu a fost niciodata observata pana azi" si este "planeta cea mai apropiata de sistemul nostru solar descoperita vreodata", a declarat intr-un comunicat Etienne Artigau, astrofizician la Universitatea din Montreal (UdeM).
Aceasta planeta se afla totusi la o distanta de 100 de ani-lumina de Soare.
Specialistii de la Centrul de cercetari astrofizice din Québec (CRAQ) si de la UdeM au descoperit aceasta planeta in colaborare cu astronomii francezi, coordonati de Philippe Delorme, profesor la Laboratorul de astrofizica al Observatorului din Grenoble.
Planeta ratacitoare, denumita CFBDSIR2149, pare sa faca parte dintr-un grup de stele foarte tinere, cunoscute sub numele de "tanara asociatie AB Doradus".
AB Doradus este "grupul stelar in miscare" cel mai apropiat de Sistemul Solar. Stelele sale se deplaseaza in spatiu in acelasi timp si se presupune ca s-au format in aceeasi perioada.
Cercetatorii au obtinut mai intai o serie de fotografii in infrarosu cu CFBDSIR2149, cu ajutorul Telescopului Canada-Franta-Hawaii (TCFH), iar apoi au utilizat puternicul Very Large Telescope (VLT) al Observatorului european austral (ESO) din Chile, pentru a-i deduce masa, temperatura si varsta.
Planeta "orfana" are o varsta cuprinsa intre 50 milioane de ani si 120 milioane de ani, o temperatura de aproximativ 400 °C si o masa de 4-7 ori mai mare decat cea a planetei Jupiter, fiind deci considerabil mai mica decat "piticele brune", acele "stele ratate", care nu au o masa suficienta pentru a declansa acele reactii nucleare ce dau stralucire stelelor.
Acest rezultat, cautat de astronomi de mai bine de zece ani, confirma teoriile de formare a stelelor si a planetelor, afirma savantii de la UdeM.
"Pe parcursul ultimelor decenii, mai multe obiecte ceresti de acest tip au fost reperate, dar nicio confirmare stiintifica a varstei lor nu a putut sa le valideze existenta", a declarat Jonathan Gagné, profesor la Universitatea din Montreal.
Un alt cercetator implicat in acest studiu, Etienne Artigau, considera ca "acest obiect a fost descoperit in cadrul unui studiu care a acoperit o suprafata uriasa. Am observat sute de milioane de stele si de planete... si am gasit doar o singura planeta vagaboanda, foarte aproape de noi".
"Aceste corpuri nu sunt neaparat rare, insa noi le vedem doar pe acelea care sunt foarte aproape de noi (...) E ca si cum ai cauta un singur ac in cateva mii de carute cu fan", a explicat acelasi cercetator.
Absenta unei stele in proximitatea acestei planete a permis echipei de cercetatori sa ii studieze atmosfera si sa obtina maximum de detalii, potrivit agentiei de presa Mediafax.