Un studiu recent a demonstrat aparitia unei fisuri in magnetosfera Pamantului.
Campul magnetic protejeaza planeta noastra de vantul solar si de radiatiile mortale venite din spatiu. Aceasta protectie nu este insa asa de sigura cum credeam.
Cercetatorii au analizat una dintre cele mai puternice furtuni geomagnetice din ultimii ani si au aflat ca a aparut o fisau in campul magnetic al planetei, scrie Science Alert.
Expertii au interpretat datele oferite de telescopul GRAPES-3 din India, care le-a furnizat informatii despre o emisie record de raze cosmice, care a avut loc pe 22 iunie 2015. In aceasta zi, timp de 2 ore, Pamantul a fost pur si simplu bombardat de particule cosmice radioactive.
O ejectie uriasa de plasma venita din Soare a aruncat spre planeta noastra aceste particule, care au lovit magnetosfera cu o viteza de 2,5 milioane de kilometri pe ora, provocand o puternica furtuna geomagnetica. In mai multe tari din America de Sud si de Nord s-au inregistrat atunci caderi ale semnalului radio si au putut fi admirate aurore boreale intense.
Cercetarile realizate de o echipa de la Institutul Tata din India au demonstrat ca in acea zi magnetosfera Terrei a fost temporar fisurata. Mai mult, din cauza acelui bombardament intens de particule, campul magnetic al planetei noastre s-a micsorat foarte mult, si-a schimbat forma si a lasat cateva puncte vulnerabile, care au permis intrarea radiatiilor cosmice.
Descoperirea este un motiv de ingrijorare pentru cercetatori, deoarece arata ca magnetosfera nu este atat de sigura cum credeam, ca ea se poate schimba si poate chiar slabi in anumite zone.
Furtunile geomagnetice sunt foarte periculoase, pentru ca pun in pericol viata astronautilor aflati in spatiu, iar pe Pamant perturba sistemele moderne de comunicatii si infrastructura.
Din fericire, fisurarea magnetosferei a fost temporara. Totusi, faptul ca acest lucru se poate intampla ii pune serios pe ganduri pe cercetatori.