Cercetatorii au identificat sursa unor inexplicabile explozii de unde radio.
O noua cercetare indica sursa exacta a emisiilor puternice de unde radio, pe care astronomii le analizeaza de mult timp. Semnalele sunt extrem de intense, asemeni unor explozii, insa fiecare dureaza numai cateva milisecunde.
Emisiile de unde FRB (fast radio bursts) au fost detectate prima data in urma cu 10 ani, insa anul trecut astronomii au observat ca un semnal, numit FRB 121102, care provine de la o singura sursa, se repeta, fiind diferit de celelalte.
De curand, cercetatorii de la Universitatea Cornell au localizat sursa acestor semnale intr-o galaxie pitica situata la aproximativ 3 miliarde de ani-lumina distanta. Pana acum insa, nimeni nu stia ce anume ce intampla acolo, ce produce aceste explozii de unde radio care se repeta.
Initial, au existat mai multe teorii privind sursa misterioaselor semnale radio. Unii cercetatori au luat in calcul inclusiv posibilitatea ca o civilizatie extraterestra sa incerce sa ne contacteze prin aceasta metoda.
Oamenii de stiinta de la Institutul de Radio Astronomie din Dwingeloo, Olanda, au analizat insa datele furnizate de telescopul spatial Hubble si au observat cu atentie aceasta mica galaxie.
Astfel, ei si-au dat seama ca semnalele provin dintr-o "gradinita de stele", o regiune din galaxie unde se formeaza stele noi, scrie Daily Mail.
Mai exact, emisiile de unde radio sunt produse de stele extrem de dense, numite stele neutronice. Aceste stele sunt foarte mici, avand un diametru de numai 20 km, insa au o masa extrem de densa.
Stelele neutronice sunt foarte tinere si se numara printre cele mai ciudate corpuri ceresti, ele fiind de fapt ramasitele unor stele mai mari care au explodat, lasand in urma doar un miez foarte dens.