Pe 14 noiembrie va avea loc un fenomen astronomic deosebit, care nu se va mai repeta pana in anul 2034.

In noaptea de 14 noiembrie, Luna se va afla la cea mai mica distanta de Pamant din acest secol. Fenomenul n-a mai avut loc din ianuarie 1948 si nu se va mai repeta pana pe 25 noiembrie 2034, scrie Science Alert.

De aceea, nu trebuie sa ratati aceasta aparitie deosebita pe cerul noptii. Luna va fi cu 14% mai mare si cu 30% mai luminoasa ca o Luna plina obisnuita.

Astronomii numesc acest fenomen Superluna sau Luna la perigeu. Soarele, Luna si Pamantul sunt perfect aliniate in aceasta noapte, iar Luna, care are o orbita eliptica, se afla acum cel mai aproape de Pamant, moment numit perigeu. De aceea, satelitul nostru natural va parea sa fie mai mare si mai luminos ca de obicei.

Fenomenul Superluna are loc destul de des, insa cel din 14 noiembrie va fi deosebit, pentru ca Luna va deveni plina la doar 2 ore de la perigeu. Astfel, va fi mult mai luminoasa, fenomen care nu a mai avut loc de 70 de ani.

Pentru a vedea cel mai bine aceasta Superluna, trebuie sa o admirati cand se afla deasupra orizontului. Obiectele vazute pe fundal, cum ar fi copacii sau cladirile, vor ajuta si ele va formarea iluziei optice de Luna uriasa.
 

Share articol: