Frank are chiar si o inima care bate, sistem circulator sau plamani. Toate "organele" sale au fost donate

Salutati-l pe Frank! Frank, de la Frankenstein. E creatia cercetatorilor Universitatii din Zurich si poate fi vazut la Muzeul Smithsonian din Washington. Frank e primul om bionic asamblat complet din proteze si organe artificiale. Are chiar si o inima care bate, sistem circulator si plamani.

Ca si celebrul personaj din cartea lui Mary Shelley, Frank a fost asamblat din proteze avansate donate de mai multe laboratoare din intreaga lume. Cele 28 de organe sintetice sau proteze au o valoare insumata de peste 1 milion de dolari, insa investitiile totale in cercetare au depasit cateva miliarde de dolari.

Androidul Frank a fost proiectat de Bertolt Meyer. Ideea nu i-a venit brusc. Cercetatorul si-a pierdut mana intr-un accident si are acum o proteza bionica de 30.000 de dolari. "E cea mai avansata mana bionica din lume", se lauda Meyer. Robotul de 1,82 metri are 200 de procesoare, 70 de placi integrate si 26 de servomotoare. Pielea sa sintetica contine si cateva milioane de senzori, Fata lui Frank e din silicon si e o copie fidela a creatorului sau, Dr. Meyer.

Spre deosebire de alti roboti, Frank e capabil sa mearga, sa vorbeasca, sau sa raspunda la intrebari. Singurele elemente care-i lipsesc lui Frank sunt un creier artificial, ficatul, stomacul si intestinele. Sunt organe mult prea complexe, pe care stiinta inca nu le poate replica. Ce-i drept, “creierul” lui Frank e inlocuit de cateva procesoare si un soft care-i da “personalitatea unui baietel enervant din Ucraina”, se amuza cercetatorii.


“Scopul nostru nu e sa inlocuim corpul omenesc ci sa asiguram tehnologia care poate repara un corp uman defect. Am avut ca obiectiv sa asamblam in doar 6 saptamani majoritatea organelor umane intr-un om bionic”, spune Meyer, care-l poate controla pe Frank cu ajutorul unui laptop si al unui joystick.

Share articol: