Somnul regulat pe durate scurte ne menține creierul tânăr prin păstrarea volumului acestuia, o calitate legată de funcțiile cognitive sănătoase și asociată cu un risc mai mic de demență și alte boli.
Oamenii de știință din SUA, Marea Britanie și Uruguay au analizat datele de la 378.932 de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani pentru a vedea cum se descurcau din punct de vedere cognitiv cei care sunt „programați" genetic să tragă un pui de somn regulat în comparație cu cei care nu făceau acest lucru.
Astfel, cercetătorii au descoperit că cei care dormeau regulat aveau creiere mai mari, echivalente cu cele oamenilor cu 2,6 până la 6,5 ani mai tineri.
„Studiul nostru indică o legătură de cauzalitate între somnul obișnuit și un volum total mai mare al creierului", spune autorul principal Valentina Paz, cercetător în neuroștiințe la University College London (UCL).
Cercetări anterioare efectuate pe adulți cu vârsta de peste 65 de ani sugerează că somnul în timpul zilei îmbunătățește cogniția pe termen scurt, cei care ațipesc fiind mai performanți la testele cognitive decât cei care nu ațipesc. Noul studiu nu a înregistrat durata somnului, dar cercetările anterioare sugerează că somnul de sub 30 de minute este cel mai bun, iar somnul mai devreme are mai puține șanse să afecteze somnul de noapte.
„Pentru unii oameni, somnul scurt în timpul zilei poate fi o parte a puzzle-ului care ar putea ajuta la păstrarea sănătății creierului pe măsură ce îmbătrânim", spune Victoria Garfield, epidemiolog genetician la UCL.
Bineînțeles, volumul total al creierului este doar un indicator, iar cercetătorii spun că, în mod surprinzător, nu au găsit nicio diferență între cei care trag un pui de somn în timpul zilei și cei care nu fac acest lucru în alte trei zone în caer s-ar fi așteptat să găsească deosebiri: volumul hipocampusului (o zonă a creierului esențială pentru formarea memoriei), timpul de reacție sau procesarea vizuală.
„Chiar și cu aceste limitări", adaugă specialiștii, într-o acest studiu este interesant, deoarece se adaugă la datele care indică faptul că somnul este important pentru sănătatea creierului.
__________________________________________________________________________________________________