Potrivit studiilor de până acum, tehnologia 5G nu este periculoasă pentru sănătatea oamenilor, dar asta nu înseamnă că nu creează deja anumite neplăceri.

Frecvențele folosite de noile rețele de telefonie mobilă 5G sunt similare cu cele utilizate de sateliții meteo, care ne ajută să obținem o prognoză a vremii.

De aceea, semnalele trimise de acești sateliți ar putea fi bruiate de noile rețele 5G, avertizează cercetătorii americani.

Studiul lor arată că din cauza rețelelor 5G pot să apară estimări greșite ale cantităților de precipitații, dar și ale temperaturilor.

Prin urmare, prognozele meteo nu mai sunt la fel de precise ca înainte, precizează autorul studiului, Narayan Mandayam, de la Universitatea Rutgers.

Experții au analizat un așa numit fenomen de „scurgere”, care apare atunci când semnalele 5G emise de un receptor afectează din greșeală frecvențe apropiate, care sunt utilizate în alte scopuri, spre exemplu, pentru prognoza meteo.

Concluzia lor este că noua tehnologie 5G poate provoca erori de prognoză meteo cu până la 0,9 ml în privința estimării precipitațiilor și de până la 1,3 grade Celsius pentru estimarea temperaturii.

Specialiștii propun corectarea algoritmilor folosiți de sateliții meteo, dar și modificări la nivelul antenelor 5G, astfel încât să nu mai existe interferențe.

Concluzia studiului a fost prezentată în cadrul evenimentului 2020 IEEE 5G World Forum.


Urmărește emisiunile tale preferate pe ProTv Plus:

Share articol: