Un studiu recent realizat de cercetătorii ruși a fost preluat în presa din întreaga lume, jurnaliștii anunțând un posibil impact în anul 2036. Care este însă adevărul?

O cercetare recentă realizată de astronomii de la Universitatea Sankt Petersburg din Rusia prezintă o listă cu obiecte cosmice potențial periculoase pentru Pământ.

Mai exact, este vorba de o monitorizare a asteroizilor din apropierea Pământului, pentru a vedea care dintre aceștia se vor apropia periculos de mult de noi sau chiar ne-ar putea lovi.

Studiul a fost finalizat la sfârșitul anului 2017 și anunță câțiva asteroizi care se îndreaptă spre planeta noastră, fiind astfel considerați potențial periculoși.

Unul dintre aceștia este asteroidul Apophis, monitorizat de mulți ani inclusiv de NASA, iar ceilalți sunt numiți 2015 RN35, 2008 EX5 și 2013 XK22. 

Apophis atrage atenția pentru că, potrivit simulărilor realizate de astronomi, ar putea lovi Terra cândva în intervalul 2050-2060. Ceilalți asteroizi vor ajunge aproape de noi ceva mai târziu, la finalul acestui secol și în secolul următor. 

Studiul, publicat revista online Solar System Research, prezintă inclusiv posibile scenarii de impact, între anii 2036 și 2050.

Mai exact, cercetătorii ruși, coordonați de astronomul L.L Sokolov, au obținut în urma calculelor și simulărilor computerizate 67 de scenarii posibile de impact după anul 2036. Asta nu înseamnă că riscul de impact este mare, pentru că traietoria astreoidului poate suferi modificări în acest timp, în urma apropierii de alte planete sau de Soare.

De altfel, chiar Sokolov recunoaște că în acest moment probabilitatea unui impact major cu un asteroid în următorii ani este una foarte mică - de numai 1 la un milion.

Apophis se va apropia de Terra în anul 2029, iar în funcție de modul în care influența gravitațională a planetei noastre îi va modifica traiectoria, s-ar putea apropia din nou, mai mult, în anul 2036.

Dacă asteroidul va reveni atunci, este posibil ca traiectoria lui să fie din nou influențată și ulterior să crească riscul de impact. Însă în acest moment, nimeni nu poate ști cum va fi modificată traiectoria lui, iar astronomii pot doar să facă diferite simulări computerizate.

Cercetătorii de la NASA au inclus asteroidul Apophis în categoria 0 pe Scala Torino, care clasifică obiectele potențial periculoase. Cifra 0 înseamnă un pericol neglijabil, șanse aproape nule de impact, în timp ce cifra 10 anunță un impact iminent.

Apophis este însă un asteroid destul de mare, cu un diametru de 370 de metri, iar traiectoria lui se poate modifica imprevizibil, de aceea este în permanență monitorizat de astronomi.

Referitor la potențialul impact din anul 2036, informație care a revenit de câteva zile inclusiv în presa din România, NASA a făcut o precizare foarte clară, încă din 2013: exclude riscul unui impact cu asteroidul Apophis în anul 2036!


Fii la curent cu cele mai importante știri, pe ProTV Plus:

Share articol: